Hoofdgerecht
Wildzwijn met kruidencroustillade en groentenstoofschotel met vergeten groenten
menu: januari 2015
14 personen
hoofdingrediënten
wildzwijn, wintergroenten
wildzwijn met kruidencroustilade
175
g
broodkruim
1/2
bs
peterselie
1/2
bs
dragon
1/2
bs
kervel
100
g
geschaafde amandelen
100
g
eidooier (gepasteuriseerd)
1400
g
wildzwijnhaas
100
g
boter
zout en peper
groentenstoofschotel van vergeten groenten
200
g
schorseneren
250
g
aardperen
150
g
wortels
200
g
pastinaak
200
g
koolraap
4
st
sjalotjes
1
tk
rozemarijn
3
tk
tijm
4
el
olijfolie
zout en peper
Wildjus
1
st
sjalot
2
dl
rode wijn
0.5
dl
rode port
0.15
dl
créme de cassis
4
dl
wildfond bruin
2
dl
vlierbessensap
boter
luikse appelstroop
zout en peper
honing
bereiding
- Kruidencroustillade: Hak de geschaafde amandelen grof.
- Meng het broodkruim met de geschaafde amandelen en eidooier.
- Snijd de peterselie, dragon en de kervel fijn en meng deze door het broodkruimmengsel.
- Maak met behulp van een deegroller een dunne plak van het kruidenmengsel en verdeel deze over de bovenkant van de wildzwijnhaas. Druk stevig aan.
- Zet het afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Groentenstoofschotel: Verwarm de oven voor op 210°C.
- Maak de groenten schoon en pel de sjalotjes. Snijd de groenten en de sjalottten in stukken en leg ze op een bakplaat.
- Besprenkel de groenten en sjalotten met olijfolie en schep ze om. Strooi er zout en peper over.
- Hak de tijm en rozemarijn fijn en bestrooi de groenten ermee.
- Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de groenten in ongeveer 40 minuten tot ze zacht en hier en daar bruin zijn.
- Roer de groenten tussentijds diverse keren door.
- Wildzwijn: Verwarm een oven voor op 100°C.
- Klaar de boter.
- Snijd het vet grotendeels weg en peper en zout het vlees
- Bak de wildzwijnhaas in zijn geheel kort aan beide kanten in de geklaarde boter, Leg als eerste de broodkruimzijde in de pan!
- Zet de wildzwijnhaas ongeveeer 7 minuten in de voorverwarmde oven tot een kerntemperatuur van 62°C. Gebruik hiervoor de digitale thermometer.
- Haal ze uit de oven, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze enkele minuten rusten op een warme plaats (<62ºC).
- Wildsaus:Snipper de sjalotten en zet de sjalotten aan in wat boter in een sauspan.
- Blus af met de port en de rode wijn en laat voor de helft inkoken.
- Voeg de vlierbessensap, créme de cassis en de wildfond toe en laat rustig inkoken tot ongeveer 1/3.
- Zeef de saus en voeg het vleesnat van de wildzwijnhaas toe.
- Bind eventueel de saus met allesbinder of bruine roux.
- Voeg als laatste wat klontjes boter toe voor de glans.
- Breng de saus op smaak met zout, peper, honing en appelstroop.
presentatie
- Trancheer het wildzwijnvlees in 14 stukken.
- Leg het wildzwijnvlees op het bord.
- Leg een lepel van de groentenschotel naast het vlees.
- Schep wat saus langs het vlees.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Barbera d’Asti “La Vigna Vecchia”, Scrubby Rise Red Shiraz


