Soep
Velouté d’endive au truite fumée - Velouté van witlof met gerookte forel
menu: april 2004
14 personen
hoofdingrediënten
voor 3 liter donkere gevogeltefond
1
kg
kippennekken en/of vleugeltjes
1
st
winterwortel, zonder kern
100
g
champignons
1
st
ui
1
stng
bleekselderij
100
g
prei
2
tn
knoflook
3
st
jeneverbessen
4
st
vleestomaten
3
dl
rode bordeaux wijn
350
st
gerookte forel filets
1
st
grote prei
1
sn
middelmaat winterwortel
¼
st
knolselderij
30
g
boter
1
kg
witlof
2½
l
donkere gevogelte fond
zout, witte peper
wat peterselie
wat bieslook
bereiding
- Verwarm een oven voor tot 180º C.Doe de kippennekken en/of -vleugeltjes in een braadslee zonder vet en laat ze in de voorverwarmde oven mooi bruin kleuren. Keer ze een paar keer. Snijd intussen de winterwortel, champignons, ui, bleekselderij en de prei klein en laat dit in de braad-slee ca 3 minuten zweten, zonder te laten kleuren. Doe dan alles over in een snelkookpan en voeg 4 liter water toe. Breng het geheel, zonder deksel, lang-zaam aan de kook en schuim het zorgvuldig af. Voeg dan de knoflook, jeneverbessen, het in blokjes gesneden vruchtvlees van de vleestomaten en de rode Bordeaux wijn toe, sluit het deksel en laat het ca 90 minuten gaan.Zeef de bouillon en kook ze tot 2 ½ liter fond in.
- Snijd de gerookte forel filets in partjes van 1 ½ cm en zet ze apart. Verwijder het groen van de prei. Maak de winterwortel schoon en verwijder de kern. Maak de knolselderij schoon. Snijd nu de prei, wortel en knolselderij in kleine stukjes. Smelt de boter in een hoge pan en laat de blokjes groenten hierin, al roerend, zweten zonder ze te laten kleuren. Maak de witlof schoon, verwijder de bittere uiteinden en snijd de witlof in repen. Voeg deze repen bij de groenten en bak alles nog eens 2 minuten, al roerend, op een hoog vuur. Voeg dan de donkere gevogelte fond toe, breng het aan de kook en laat het geheel ca 15 minuten trekken. Pureer de groenten zodra ze gaar zijn, doe ze terug in de soep en breng op smaak met zout en witte peper.
presentatie
- Hak de peterselie en de bieslook fijn. Warm de stuk-jes forel even op en maak van deze stukjes een heuveltje of wigwam in het midden van de hete soepborden. Schenk de soep rondom de vis. Strooi wat fijngehakte kruiden over de soep en op de, boven de soep uitstekende, forel
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


