Hoofdgerecht

Scharrelkip rouleau met saffraanrijst

menu: juni 2014

14 personen

hoofdingrediënten

Scharrelkip

Kiprouleau

1,4
kg
scharrelkipfilets
8
pl
parmaham
250
g
shiitakes
1
st
ei
25
ml
slagroom

Spinazie

500
g
wilde spinazie

Saffraanrijst

2
st
sjalotten
1
tn
knoflook
25
g
roomboter
0,5
dl
olijfolie
400
g
basmatirijst
10
st
saffraandraadjes
0,4
dl
droge witte wijn
8
dl
kippenbouillon

Gomasio

15
g
sesamzaadjes
1/2
tl
grof zeezout (fleur de sel)

Saus

1,2
dl
sojasaus (ketjap manis)
0,3
dl
sesamolie
0,6
dl
olijfolie

bereiding

 

  1. Kiprouleau: Verwijder de stelen van de shiitakes en snijd de shiitakes in reepjes.
  2. Bak ze in een koekenpan met iets olijfolie.
  3. Breng op smaak met een beetje zeezout en zwarte peper uit de molen.
  4. Laat ze afkoelen.
  5. Snijd de punt van de kipfilets en haal de ‘haasjes’ er af. Dit wordt gebruikt voor de farce.
  6. Snijd het middenvlies uit de haasjes.
  7. Pureer de haasjes samen met de puntjes, het ei en slagroom fijn in de keukenmachine.
  8. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen. Hak de shiitakes ragfijn en spatel door de kippenfarce.
  9. Dompel 16 grote spinaziebladeren in kokend water, haal ze er met een tang uit en laat ze direct afkoelen in ijskoud water.
  10. Leg ze uit op keukenpapier en dep goed droog.
  11. De overige spinazie is voor de eindbereiding om te roerbakken.
  12. Snijd de kipfilets over de lengte doormidden maar let op: Laat het eindstuk aan elkaar zitten zodat je twee dubbele filets krijgt die aan elkaar vastzitten en klap de filets open.
  13. Leg tussen twee vellen plasticfolie en plet het vlees met de platte kant van het hakmes. 
  14. Bestrijk de filets met een dunne laag farce. Leg er een plak Parmaham op. Strijk daar weer een laag farce over. Leg er een spinazieblad op en strijk er een laatste laag farce over.
  15. Maak 8 rollen. Rol strak op in huishoudfolie en knoop de uiteinden goed dicht en stoom ze in 10 minuten gaar in de elektrische stoompan of Rational.
  16. Rational: Stoom de rollen 15 minuten in de Rational op 100ºC en 100% vocht. Plaats het gaatjesrooster in de Rational zodra stoomontwikkeling zichtbaar is. Druk op aan (1). Stel de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden. N.B. Indien de RATIONAL een geluidssignaal geeft, altijd knop (8) even ingedrukt houden (CONTINUE). Druk op het rode vak (5) en druk op druppel (2), deze moet knipperen. Voeg 100% vocht toe door op toets (4) te drukken. Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17). 
  17. Laat ze circa 5 minuten afkoelen voordat je het rolletje openmaakt. 
  18. Vlak voor uitserveren: Bak de rollen kort in een braadpan tot ze bruin en warm zijn en snijd in plakjes van een halve centimeter.
  19. Gomasio: Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze kleuren en geuren. 
  20. Schep ze in een vijzel. Voeg zeezout toe en vijzel het fijn.
  21. Spinazie: Verwijder eventueel lelijke stelen van de spinazie.
  22. Vlak voor uitserveren:Verhit een wok tot stand 2 en roerbak de spinazie tot ze geslonken is.
  23. Laat de spinazie in een zeef uitlekken.
  24. Saffraanrijst:Spoel de rijst in een zeef af met koud water en laat goed uitlekken.
  25. Schenk de witte wijn bij de saffraan in een schaaltje.
  26. Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
  27. Verwarm boter en olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotjes glazig.
  28. Voeg  eerst de knoflook en vervolgens de rijst toe en bak op laag vuur kort mee tot de rijst transparant wordt.
  29. Voeg de saffraan met witte wijn toe, schenk de bouillon erbij en breng langzaam aan de kook voor ongeveer 10 minuten. 


 

presentatie

  1. Schep de saffraanrijst in een ringvorm en druk licht aan.
  2. Leg er de spinazie op en strooi er gomasio over.
  3. Leg de rouleau in een cirkel op de spinazie.
  4. Roer sojasaus, sesamolie en olijfolie door elkaar en druppel rond de rijst. 

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Beaujolais-Villages, Les Galets

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten