Hoofdgerecht

Provencaalse lamsstoof met uientaartje

menu: september 2018

14 personen

hoofdingrediënten

lamsstoof

1,7
kg
lamsstoofvlees
3
tk
tijm
3
st
laurierblad
3
tk
rozemarijn
3
tk
oregano
150
g
mager rookspek
15
st
zilveruitjes, vers
6
tn
knoflook
2
el
tomatenpuree
600
g
blik tomaten, stukjes
750
g
geschraapte krieltjes
3
dl
rode kookwijn
150
g
groene olijven
1/2
bs
peterselie
1
st
aubergine

uientaartje

250
g
bloem
125
g
boter
5
g
zout
1
dl
water
alfillacress
taartvormpjes geribbelde rand met vaste bodem

uiencompote

4
st
rode uien
4
st
witte uien
3
tk
tijm
2
el
balsamico azijn
2
el
honing
boter
peper en zout
120
g
eiergeel, gepasteuriseerd
2
dl
slagroom
rode kookwijn

bereiding

  1. Lamsstoof: Snijd het lamsvlees in stukken en bestrooi met peper en zout.
  2. Rits de blaadjes van de kruidentakjes en snijd fijn.
  3. Bak de spekjes in de stoofpan knapperig, haal uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
  4. Roer wat olie door het achtergebleven spekvet, fruit hierin de knoflook aan en bak hierin het vlees rondom aan.
  5. Voeg de tomatenpuree toe zodat het ontzuurt.
  6. Voeg tomatenblokjes, rode wijn en kruiden toe en stoof gaar op de warmhoudplaat.
  7. Voeg 30 minuten voor uitserveren de krieltjes, in blokjes gesneden aubergine en de gepelde zilveruitjes toe.
  8. Voeg 10 minuten voor uitserveren de spekjes en olijven toe.
  9. Breng de stoofpot op smaak met peper en zout.
  10. Uientaartje: Vet de springvormpjes in met boter.
  11. Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd in kleine stukjes.
  12. Meng de ingrediënten met elkaar en laat het deeg 10 minuten rusten.
  13. Rol het deeg egaal uit, steek er 14 rondjes uit en leg ze in de beboterde vormpjes met een vaste bodem, zorg ook dat de randen goed bedekt zijn en druk stevig aan.
  14. Zorg dat er een randje deeg oversteekt.
  15. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  16. Vul de bakjes met steunvulling en bak ze ongeveer 10 minuten op 190ºC.
  17. Uiencompôte: Verhit boter in een koekenpan en voeg de fijngesnipperde uien toe.
  18. Rits de blaadjes van de tijmtakjes en voeg bij de uien.
  19. Voeg de overige ingrediënten toe en smoor langzaam gaar in ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan. Voeg eventueel wat rode kookwijn toe. Breng op smaak met peper en zout.
  20. Klop 120 g eigeel met de slagroom.
  21. Verdeel het uienmengsel over de vormpjes en giet hier het romige eiermengsel over.
  22. Bak de taartjes af in een oven van 195ºC gedurende ongeveer 15 minuten. 

presentatie

  1. Neem een ring en leg daar wat lamsstoof in.
  2. Strooi er wat fijngeknipte peterselie over.
  3. Zet het uientaartje ernaast en werk af met wat alfillacress.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Condado de Haza Crianza, Esteva Douro

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten