
hoofdingrediënten
peren (doyenne de comice), bittere chocolade, vanille ijs
vanille ijs
3
dl
volle melk
3
dl
slagroom
1
st
vanillestokje
180
g
eidooier gepast.
200
g
suiker
10
g
vanillesuiker
1
st
citroen
5
st
doyenne du comice (stevig)
3
st
perssinaasappels
3
dl
witte wijn
4
st
kaneelstokje
2
st
kruidnagel
200
g
suiker
chocoladesaus
2
dl
slagroom
200
g
pure chocolade pastilles
garnering
50
g
amandelen (geschaafd)
14
st
eetbare viooltjes
bereiding
- Vanille ijs: Snijd het vanillestokje in de lengte door. Breng de melk met de helft van de suiker en het vanillestokje tegen de kook aan. Haal van het vuur en laat in gesloten pan 10 minuten trekken. Haal het stokje eruit, krab het merg eruit en doe het merg terug in het melkmengsel.
- Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker, de vanillesuiker en wat citroensap tot een wit schuimige massa.
- Giet al kloppende de melk bij het dooiermengsel.
- Zet het geheel op een kleine vlam en verwarm tot lichte binding plaatsvindt (niet koken, anders krijg je roerei). Zeef de massa door een grove zeef en laat afkoelen.
- Klop intussen de slagroom dik vloeibaar en voeg toe aan de massa.
- Draai het tot ijs in de ijsmachine.
- Peren: Boen de sinaasappels schoon, snijd het oranjedeel van de sinaasappels en pers ze uit.
- Breng in een pan de wijn met 1 liter water, kaneelstokjes, kruidnagels, sinaasappelschillen, sinaasappelsap en 300 g suiker tegen de kook aan.
- Schil ondertussen de peren, halveer ze in de lengte en lepel de klokhuizen eruit.
- Pocheer de peren in de gekruide siroop net zo lang totdat je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Haal de peren uit de stroop en laat afkoelen.
- Rooster de amandelen.
- Chocoladesaus: Hak de chocolade in grove stukjes. Vlak voor uitserveren: Verwarm de slagroom met de grofgehakte chocolade al roerend tot het een gladde saus wordt.
presentatie
- Schep in gekoelde bolborden een bol vanille ijs.
- Halveer de halve peren en leg ze tegen het vanille ijs aan.
- Schenk de warme chocoladesaus erover.
- Garneer met wat geroosterde amandelen en een eetbaar viooltje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Carte d’Or


