
hoofdingrediënten
doyenne de comice peren
notenijs
75
g
gepelde walnoten
225
g
eidooier (gepasteuriseerd)
100
g
acaciahoning
7,5
dl
volle melk
0,3
dl
eau de noix of notenlikeur
perentaartje met frangipane
4
st
sinaasappelen (liefst biologisch)
3
dl
witte wijn
4
st
kaneelstokjes
9
st
kardemompeulen
18
st
peperkorrels
2
bl
laurier
300
g
suiker
7
st
stevige doyenne du comice peren
175
g
amandelspijs
100
g
suiker
100
g
gepasteuriseerd heel ei
130
g
boter
25
g
bloem
14
pl
bladerdeeg
0.5
st
citroen
poedersuiker
bereiding
- Notenijs. Hak de noten in vrij grove stukken.
- Meng de eidooier met de honing en klop het mengsel ca. 5 minuten goed door elkaar met een garde.
- Breng de melk in een kleine pan aan de kook, voeg de gehakte noten toe en laat het geheel 10 minuten trekken.
- Doe het ei-honingmensel in een pan en giet al roerend de melk erbij.
- Zet de pan op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel begint te binden. Let op: De vla mag niet koken. Haal de pan van het vuur.
- Laat afkoelen. Voeg vervolgens het notenmengsel toe en draai er ijs van in de ijsmachine.
- Voeg tot slot de notenlikeur toe en laat nog even meedraaien.
- Perentaartje met frangipane. Boen de sinaasappels schoon, snijd het oranje deel van de sinaasappels en pers ze uit.
- Breng in een pan de wijn met 1 liter water, kaneelstokjes, kardemompeulen, geplette peperkorrels, laurier, de sinaasappelschillen, sinaasappelsap en 200 gram suiker tegen de kook aan.
- Schil de peren en snijd ze in de lengte doormidden.
- Lepel het klokhuis eruit en pocheer de halve peren in de gekruide siroop net zo lang totdat je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
- Rasp een halve citroen.
- Frangipane. Maak met een gedeelte van het losgeklopte ei de amandelspijs smeuïg.
- Roer de boter met de suiker tot ze luchtig is. Voeg de rest van het losgeklopte ei in gedeelten toe. Vermeng het geheel met de amandelspijsmassa en voeg vervolgens de bloem en de citroenrasp toe.
- Klop alles tot een luchtig geheel.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bekleed 14 taartvormpjes met bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Verdeel de frangipane over de met bladerdeeg gevulde taartvormpjes.
- Snijd de gepocheerde peren in de lengte in dunne plakken, maar laat de plakjes bij de steelaanzet vastzitten.
- Leg op het midden van elk taartje een peer en duw de plakjes voorzichtig een beetje uit elkaar zodat deze een waaiertje vormt.
- Bak de perentaartjes ± 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Zeef de specerijen uit de siroop en kook de siroop in gedurende 20 minuten.
presentatie
- Verdeel de taartjes over de borden.
- Leg er een bolletje notenijs naast en lepel de siroop erover of ernaast.
- Bestrooi met poedersuiker.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Château du Seuil – Cerons



