
hoofdingrediënten
spinazie en feta
pasteitje
250
g
bloem
150
g
koude boter (in blokjes)
zout
koud water
vulling
500
g
spinazie
25
g
boter
1
st
sjalot
175
g
feta
150
g
eidooier gepasteuriseerd
2,5
dl
slagroom
peper en zout
1
st
knoflookteen
nootmuskaat, snufje
50
g
parmezaanse kaas , geraspt
garnering
14
st
honingtomaatjes
olijfolie extra vergine
creme de balsamico
zeezout
pijnboompitten
bereiding
- Bodem: Zeef de bloem met het zout boven de kom van de Kitchen aid.
- Voeg de koudfe boter toe zodat je een kruimelig deeg krijgt.
- Voeg wat koud water toe tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Verdeel het deeg in gelijke stukken al na gelang het aantal leden.
- Boter de vormpjes in en bekleed de vormpjes met het uitgerolde deeg.
- Duw het deeg stevig aan, ga met de deegroller over de randen en verwijder het overtollige deeg.
- Knip rondjes uit het bakpapier en leg die in de vormpjes.
- Strooi hier de steunvulling op.
- Laat 20 minuten in de koeling rusten en bak ze daarna in een voorverwarmde oven op 200ºC in 15 minuten af.
- Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier.
- Vulling: Blancheer de spinazie 1 minuut in kokend water.
- Stort de spinazie in een vergiet en druk al het water eruit.
- Hak de spinazie fijn. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
- Smelt boter in een koekenpan. Voeg de gesnipperde sjalot en fijngehakte knoflook toe en bak op laag vuur even aan. Voeg vervolgens de spinazie toe en smoor deze tot al het vocht verdampt is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Roer de Parmezaanse kaas, room en eidooier erdoor.
- Verbrokkel de feta en leg onderin de pasteibakjes.
- Schep het spinaziemengsel erop.
- Vlak voor uitserveren: Zet de pasteitjes 15 minuten in de oven op 190ºC.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet apart.
- Leg de tomaatjes met wat zeezout, olijfolie en een scheutje crême de balsamico in een ovenschaal en laat ongeveer 30 minuten roosteren in de oven op 90ºC.
presentatie
- Zet het pasteitje op een bordje.
- Bestrooi met de pijnboompitjes.
- Leg er een geroosterd tomaatje bovenop.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Lois, Masseria Li Veli – ASKOS - Verdeca


