Nagerecht

Palacsinta Gundel módra - Gevulde pannenkoek volgens Gundel

menu: november 2003

14 personen

hoofdingrediënten

250
g
gezeefde bloem
1
st
zakje vanillesuiker
3
st
eieren
2
dl
melk
snufje zout
2
dl
soda-water
boter, om te bakken
125
g
melkchocolade
125
g
gepelde walnoten
6
el
melk
st
zakje vanillesuiker
1
el
honing
¼
tl
gemalen kaneel
snufje gemalen kruidnagel
st
citroen, de geraspte schil ervan
1
el
rum
200
g
roomkwark
50
g
gehakte sultana-rozijnen
20
g
poedersuiker
3
st
eierdooiers
150
g
abrikozenjam
1
st
citroen, (zie hierboven) het sap ervan
3
st
eiwitten
snufje zout
paar druppels citroensap
50
g
poedersuiker

bereiding

  1. De bloem in een kom zeven en een kuiltje in het midden duwen. Doe daarin de vanillesuiker, eieren, melk en zout. Vanuit het midden alle ingrediënten met een garde tot een mooi glad beslag roeren. Laat dit beslag ten minste 1 uur rusten. In een koekenpan van 22 cm Ø wat boter verhitten. Terwijl de boter smelt het soda-water door het beslag roeren. Bak nu 8 mooie, niet te dikke pannekoeken, aan beide kanten, tot ze gaar zijn. Houd ze warm.
  2. Verwarm een oven voor tot 180º C. Ga voor de vullingen als volgt te werk: 1/ Brokkel de melkchocolade in een pannetje en zet dat au bain marie. Laat de chocolade smelten. 2/ Hak de gepelde walnoten grof. Doe de melk, vanillesuiker, honing, kaneel, kruidnagel en de geraspte citroenschil in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg dan de walnoten toe en laat de notenmelk vier minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en voeg de rum toe. Laat de melk rusten. 3/ Roer de roomkwark met de gehakte, droge rozijnen de ge-zeefde poedersuiker en de eierdooiers in een kom door elkaar. 4/ Meng in een kommetje de abrikozenjam met het citroensap.
  3. Stapel de 8 pannekoeken op ( ! ) een passende ovenvaste ronde schaal van 23 cm Ø, ze telkens met, afwisselend, gesmolten chocolade ( 1), walnotenvulling ( 2), rozijnenkwark ( 3) en abrikozenjam-vulling ( 4) bestrijken. De laatste pannekoek dient als deksel.Klop de eiwitten met een snufje zout en een paar druppels citroensap zeer stijf. Doe er dan de gezeefde poedersuiker bij en klop nog eens twee minuten. Doe de massa over in een spuitzak. Spuit bovenop het deksel van de taart, aan de rand, eerst een rij rozetten naast elkaar rondom. Vervolgens een tweede rij rozetten aan de binnenkant tussen de rozetten van de eerste rij. Zet de schaal nu 25 minuten in de voorverwarmde oven.

presentatie

  1. Neem de schaal uit de oven en snijd de pannen-koekentaart als een taart aan. De punten worden zeer heet op warme bordjes geserveerd ! Geef er een glaasje Luigi IV bij.
  2. In Hongarije drinkt men er een glas zoete tokajer bij. Tokaj Aszu is een kostelijke combinatie ! Wij drinken hierbij een Luigi IV

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten