
hoofdingrediënten
3
dl
witte wijn
3
st
rode uien
1
kg
mosselen
olijfolie
3
pl
spek
4
tn
knoflook
2
st
rode paprika
3
st
trostomaat
200
g
chorizo
500
g
paellarijst
7
st
saffraandraadjes
1,5
l
kippenbouillon van poeder
300
g
doperwten (diepvries)
28
st
gamba met staart (middelgrote)
2
st
inktvis tubes
350
g
koolvisfilet
1/4
bs
platte peterselie
bereiding
- Snipper de uien en boen de mosselen schoon.
- Verhit de wijn en tweederde van de uien in een pan. Doe de mosselen erin en leg een deksel op de pan.
- Zet het vuur 5 minuten hoog en schud de pan af en toe zacht. Haal de pan van het vuur, verwijder mosselen die niet open zijn gegaan en laat de rest uitlekken. Vang het kookvocht op en bewaar het.
- Snijd het spek in stukjes, snijd de paprika in stukjes en pers de knoflook uit.
- Ontvel de tomaten en snijd in stukjes. Snijd de chorizo in plakjes en halveer de plakjes.
- Verhit olie in een grote koekenpan en bak de rest van de uien (zie punt 2), het spek, de uitgeperste knoflook en de paprika ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomaat en de chorizo toe. Breng op smaak en roer het bewaarde kookvocht (zie punt 3) erdoor en daarna de rijst.
- Meng de saffraan met de bouillon en roer deze door het rijstmengsel.
- Breng aan de kook, temper het vuur en laat alles in een open pan zachtjes koken totdat deze gaar is. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe. Roer niet!
- Snijd ondertussen de koolvisfilet in kleine stukken en de inktvis tubes in dunne ringen.
- Bak de de gamba's, de inktvisringen en de stukjes kookvisfilet apart in een koekenpan. Voeg als laatste de doperwten toe.
- Voeg het geheel (punt 10) samen met de mosselen toe aan de rijst zodra deze gaar is en warm nog even door.
- Snijd de peterselie fijn.
presentatie
- Doe de paella in een grote platte schaal en strooi er fijngesneden peterselie over.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Enate Tinto TAPAS, Esperanza Rueda Verdejo


