
hoofdingrediënten
Limoncello, bosbessen
citroensiroop
2
st
citroenen, sap en rasp (rasp is voor mascarpone creme)
2
dl
water
180
g
suiker
Bessengelei
75
g
suiker
75
g
geleisuiker
300
g
zwarte bessenpuree (boiron)
4
bl
gelatine
1
dl
rest van citroensiroop (let op 1,5 dl voor limoncellosiroop)
Limoncello siroop
1,5
dl
citroensiroop ( zie boven )
1,5
dl
limoncello
mascarpone creme
1,25
dl
slagroom
75
g
witte basterdsuiker
citroenrasp
500
g
mascarpone
120
g
eigeel, gepasteuriseerd
lange vingers
120
g
eidooier, gepasteuriseerd
40
g
suiker
120
g
eiwit, gepasteuriseerd
snufje zout
50
g
suiker
110
g
bloem
15
g
custardpoeder
saus
100
g
bosbessen, diepvries
1/3
bessengelei (zie boven)
garnering
1
bk
honey cress
1
bk
bosbessen
14
st
limoncello glaasje
bereiding
- Citroensiroop: Rasp voor de citroensiroop de schil van de gewassen citroenen en bewaar deze voor de mascarpone creme.
- Verhit 1 dl van het sap met water en suiker op het vuur, breng aan de kook tot alles is opgelost.
- Limocellosiroop : Neem 1,5 dl van de citroensiroop (bewaar de rest voor de bessengelei) en meng met 1,5 dl limoncello.
- Zwarte bessengelei: Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
- Breng zwarte bessenpuree, suiker en geleisuiker aan de kook.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan het warme mengsel.
- Voeg er de resterende citroensiroop bij.
- Mascarponecreme: Klop de room lobbig met 15 gram witte basterdsuiker.
- Klop het eigeel romig met 60 g witte basterdsuiker.
- Meng de room met de mascarpone en het eigeel en voeg de citroen rasp toe.
- Lange vingers: Verwarm de oven op 180ºC.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in de kitchen aid en meng er 50 gram suiker door.
- Klop de eidooiers met 40 gr suiker romig.
- Spatel de eidooiers door de stijfgeslagen eiwitten.
- Zeef de bloem met de custardpoeder en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
- Doe dit in een spuitzak met een gladde mond van ongeveer 1 cm.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en spuit hier 42 strakke banen op met een lengte van 10 cm.
- Strooi er een beetje suiker over en bak ze in een voorverwarmde oven op 180ºC in 10 à 15 minuten af.
- Bekleed een rechthoekige bruine bak van 32 bij 23 cm met bakpapier.
- Doop de lange vingers in het limoncellomengsel en leg 21 lange vingers in de bak.
- Bestrijk dit met 1/3 van de bessengelei en smeer daar de helft van de mascarponecreme over.
- Leg daar weer de ondergedompelde lange vingers op en dan weer 1/3 van de bessengelei.
- Werk als laatste af met de mascarponecreme.
- Zet de bak 15 minuten in de snelvriezer en daarna in de koeling.
- Warm net voor het opdienen het laatste 1/3 deel van de bessengelei op en roer er de bosbessen doorheen.
presentatie
- Leg op een bord een stuk tiramisu en garneer met verse bosbessen.
- Schep er wat bosbessensaus naast.
- Werk af met de citroenmelisse.
- Serveer een glaasje Limoncello erbij naar keuze (deze ligt in de vriezer).
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Brachetto d’Acqui


