dessert

Limoncello-bosbessen tiramisu

menu: september 2018

14 personen

hoofdingrediënten

Limoncello, bosbessen

citroensiroop

2
st
citroenen, sap en rasp (rasp is voor mascarpone creme)
2
dl
water
180
g
suiker

Bessengelei

75
g
suiker
75
g
geleisuiker
300
g
zwarte bessenpuree (boiron)
4
bl
gelatine
1
dl
rest van citroensiroop (let op 1,5 dl voor limoncellosiroop)

Limoncello siroop

1,5
dl
citroensiroop ( zie boven )
1,5
dl
limoncello

mascarpone creme

1,25
dl
slagroom
75
g
witte basterdsuiker
citroenrasp
500
g
mascarpone
120
g
eigeel, gepasteuriseerd

lange vingers

120
g
eidooier, gepasteuriseerd
40
g
suiker
120
g
eiwit, gepasteuriseerd
snufje zout
50
g
suiker
110
g
bloem
15
g
custardpoeder

saus

100
g
bosbessen, diepvries
1/3
bessengelei (zie boven)

garnering

1
bk
honey cress
1
bk
bosbessen

14
st
limoncello glaasje

bereiding

  1. Citroensiroop: Rasp voor de citroensiroop de schil van de gewassen citroenen en bewaar deze voor de mascarpone creme.
  2. Verhit 1 dl van het sap met water en suiker op het vuur, breng aan de kook tot alles is opgelost.
  3. Limocellosiroop : Neem 1,5 dl van de citroensiroop (bewaar de rest voor de bessengelei) en meng met 1,5 dl limoncello.
  4. Zwarte bessengelei: Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  5. Breng zwarte bessenpuree, suiker en geleisuiker aan de kook.
  6. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan het warme mengsel.
  7. Voeg er de resterende citroensiroop bij.
  8. Mascarponecreme: Klop de room lobbig met 15 gram witte basterdsuiker.
  9. Klop het eigeel romig met 60 g witte basterdsuiker.
  10. Meng de room met de mascarpone en het eigeel en voeg de citroen rasp toe.
  11. Lange vingers: Verwarm de oven op 180ºC.
  12. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in de kitchen aid en meng er 50 gram suiker door.
  13. Klop de eidooiers met 40 gr suiker romig.
  14. Spatel de eidooiers door de stijfgeslagen eiwitten.
  15. Zeef de bloem met de custardpoeder en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
  16. Doe dit in een spuitzak met een gladde mond van ongeveer 1 cm.
  17. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en spuit hier 42 strakke banen op met een lengte van 10 cm.
  18. Strooi er een beetje suiker over en bak ze in een voorverwarmde oven op 180ºC in 10 à 15 minuten af.
  19. Bekleed een rechthoekige bruine bak van 32 bij 23 cm met bakpapier.
  20. Doop de lange vingers in het limoncellomengsel en leg 21 lange vingers in de bak.
  21. Bestrijk dit met 1/3 van de bessengelei en smeer daar de helft van de mascarponecreme over.
  22. Leg daar weer de ondergedompelde lange vingers op en dan weer 1/3 van de bessengelei.
  23. Werk als laatste af met de mascarponecreme.  
  24. Zet de bak 15 minuten in de snelvriezer en daarna in de koeling.
  25. Warm net voor het opdienen het laatste 1/3 deel van de bessengelei op en roer er de bosbessen doorheen.

presentatie

  1. Leg op een bord een stuk tiramisu en garneer met verse bosbessen.
  2. Schep er wat bosbessensaus naast.
  3. Werk af met de citroenmelisse.
  4. Serveer een glaasje Limoncello erbij naar keuze (deze ligt in de vriezer).

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Brachetto d’Acqui

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten