
hoofdingrediënten
garnalen
kroket
300
g
hollandse garnalen (let op: 300g voor de garnalenkroket en 75 g v d garnering
250
g
garnalendop
4
dl
schaaldierenfond (12 gr v d geconcentreerde fond)
2,5
dl
melk
3
bl
gelatine klein formaat
80
g
bloem
80
g
boter
peper en zout, nootmuskaat
30
g
eigeel, gepasteuriseerd
0,5
dl
room
1
st
sjalot
1
st
citroen
bloem, eiwit en paneermeel
garnering
1
bs
krulpeterselie
2
st
citroen
75
g
hollandse garnalen
bereiding
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Zet een pan op het vuur met de garnalendop, schaaldierenfond en melk en laat 15 minuten zachtjes trekken (dit is de garnalenfond).
- Passeer de vloeistof door een grove zeef en zet apart.
- Snipper en fruit een sjalot in de boter glazig en voeg de gezeefde bloem toe.
- Roer met een garde en laat 1 tot 2 minuten doorgaren tot de roux een goudgele kleur heeft.
- Giet geleidelijk de garnalenfond toe en blijf roeren tot er een gladde roux ontstaat.
- Roer de uitgeknepen gelatine er door.
- Klop het eigeel met de room los, voeg toe aan het mengsel en laat NIET meer koken!
- Voeg tenslotte de garnalen toe en breng het geheel op smaak met peper en zout, een snufje nootmuskaat en wat citroensap.
- Laat de vulling opstijven in een platte schaal in de vriezer (let op: niet laten bevriezen).
- Portioneer de vulling en maak er kroketten van.
- Haal de kroketjes door de bloem, losgeklopt eiwit en vervolgens door de paneermeel.
- Vlak voor uitserveren frituren op 180ºC.
- Vlak voor uitserveren: Verwijder de stelen van de peterselie en frituur de peterselie kort in de frituur.
- Snijd de citroen in partjes.
presentatie
- Neem een langwerpig bordje en leg hier een garnalenkroket op.
- Leg er als garnering wat garnaaltjes, gefrituurde krulpeterselie en een partje citroen naast.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Lois - Grüner Veltliner, Pinot grigio


