hoofdingrediënten
kalfsoester met gort
14
st
kalfsoester van elk 100 gram
1½
l
runderbouillon
400
g
alkmaarse gort
6
tn
knoflook
6
st
sjalotten
peterseliecoulis
2
bs
bladpeterselie
150
g
aardappelen
2
dl
jus de veau
2
el
boter
2
el
olijfolie
peper en zout
ratatouille
2
st
ui
1
st
rode paprika
1
st
aubergine
1
st
courgette
4
st
tomaten
4
el
olijfolie
2
tl
gedroogde provençaalse kruiden
peper en zout
bereiding
- Gort. Snijd de knoflook en de sjalotjes fijn en fruit deze samen met de gort aan in de olie.
- Blus dit af met een beetje runderbouillon en blijf roeren. Als de bouillon is opgenomen, dan weer bouillon toevoegen. Blijf zo doorgaan tot de gort zacht is.
- Breng op smaak met peper en zout en houd de gort vervolgens warm in de warmhoudkast.
- Peterseliecoulis. Kook de aardappelen en maak hiervan aardappelpuree.
- Was de bladpeterselie en kook ze kort in de jus de veau. Zeef de peterselie uit de jus de veau en pureer fijn in de keukenmachine. Houd de overgebleven jus de veau apart.
- Voeg de aardappelpuree en een gedeelte van de overgebleven jus de veau toe aan het peterseliemengsel tot de juiste dikte is bereikt. De coulis dient glad en vloeibaar te zijn.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Ratatouille. Snipper de uien. Ontdoe de paprika, de aubergines en courgettes van de zaadlijsten en snijd deze in kleine blokjes. Ontvel de tomaten, verwijder de pitten en snij in kleine stukjes.
- Verhit de olijfolie in de pan. Voeg de ui en paprika toe en laat ongeveer 3 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de aubergines, de courgettes en tomaten toe en laat met het deksel op de pan de ratatouille in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Vergeet niet de groenten af en toe om te scheppen. Breng op smaak met peper en zout en 2 theelepels gedroogde Provencaalse kruiden.
- Kalfsoesters. Verhit VLAK VOOR HET UITSERVEREN de boter en de olijfolie in een pan en bak de kalfsoesters rondom mooi bruin. LET OP: TEMPER TIJDIG HET VUUR ZODAT HET VLEES NIET TE HARD GEBAKKEN WORDT.
presentatie
- Doe de gort in een ronde steker op voorverwarmde borden en druk stevig aan.
- Lepel een gedeelte van de peterseliecoulis erover.
- Leg de kalfsoester op de gort.
- Schep de ratatouille rondom de gort met de kalfsoester op het bord.
- Garneer het gerecht met de overgebleven peterseliecoulis.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


