Nagerecht
In balsamico gestoofde peren met witte kaneelmousse en krokantjes
menu: november 2009
14 personen

hoofdingrediënten
14
st
stoofperen (roodkokende)
150
g
suiker
3
dl
rode port
1½
dl
balsamicoazijn
kaneelmousse
5
dl
room
8
st
kaneelstokjes
5
bl
gelatine
180
g
eiwit
180
g
eidooier
100
g
suiker
2
el
cognac
krokantjes
50
g
bloem
50
g
suiker
50
g
glucose
50
g
boter
bereiding
- Stoofperen. Schil de stoofperen, maar laat het steeltje er aan zitten.
- Zet de peren in een pan voor ¾ onder water en voeg de suiker, port en balsamicoazijn toe.
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes koken (ongeveer 45 minuten)tot de peren gaar zijn, maar nog stevig aanvoelen.
- Haal de peren uit het vocht en laat het vocht inkoken tot een mooie dikke saus.
- Kaneelmousse. Week de gelatine.
- Breng de room met de kaneelstokjes aan de kook. Haal van het vuur en laat
- minuten trekken. Haal de kaneelstokjes eruit.
- Roer de geweekte gelatine door de room.
- Klop de eiwitten stijf.
- Klop de eidooier met de suiker en de cognac tot een crèmig geheel.
- Voeg al kloppend de room toe.
- Zet de mousse in een koudwaterbad en klop tot hij koud is.
- Roer voordat de mousse echt dik wordt 1/3 van de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
- Schep er daarna de rest van de eiwitten voorzichtig doorheen.
- Smaak zonodig af met nog wat kaneelpoeder.
- Zet de mousse minimaal 1 uur in de koeling.
- Krokantjes. Meng de bloem, suiker, glucose en gesmolten boter tot een vaste substantie. Laat even hard worden in de koeling.
- Draai bolletjes van ca. 2 cm doorsnee en druk ze plat. Leg ze op een bakmatje op de bakplaat.
- De oven voorverwarmen op 140°C.
- Bak ze af tot ze goudbruin zijn.
- Haal ze uit de oven en druk met een steekringetje, doorsnee ca. 1½ cm, in het midden een rondje uit. Laat ze op de bakplaat afkoelen.
presentatie
- Zet op elk bord een peer.
- Leg een koekje met de opening om het steeltje van de peer.
- Leg een quenelle van de kaneelmousse erbij.
- Zet een streep van de saus op het bord, langs de peer.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


