Hoofdgerecht
Hartige baklava met paddenstoelencouscous en varkenshaas
menu: december 2014
14 personen

hoofdingrediënten
varkenshaas
3.5
dl
groentebouillon van poeder
250
g
couscous aux fleurs
1
st
ui
150
g
witte champignons
2
el
fungi olijfolie
1400
g
iberico varkenshaas
90
g
kastanjecrème (menz & gasser)
80
g
boter
150
g
kastanje champignons
1,5
dl
rode port
40
g
walnootmosterd, pecheron freres
10
pl
filodeeg
60
g
gepelde walnoten
1
dl
crème fraîche
1
dl
mayonaise volgens basisrecept
1
tl
raz el hanout
80
g
honing
bereiding
- Verwarm de groentebouillon en laat hierin de couscous wellen.
- Snijd de ui brunoise. Boen de witte champignons schoon en snijd in stukjes.
- Fruit de ui en de witte champignons aan in de funghi olijfolie en voeg de couscous eraan toe.
- Smeer de varkenshaasjes in met de kastanjecrème.
- Vlak voor uitserveren: Bak met de helft van de boter (40 gram) de varkenshaasjes à la minute. Let op: Laat ze nog wel 10 minuten rusten.
- Boen de kastanjechampignons schoon, halveer ze en kook ze met de port in tot er stroop ontstaat.
- Verwarm de honing met de walnootmosterd.
- Hak de walnoten fijn.
- Snijd het filodeeg in 42( 3 p.p) gelijke vierkantjes van 7cm x 7cm en smeer de bovenkanten in met de rest van de boter, bestrooi met de fijngehakte walnoten en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C goudkleurig en krokant. Bestrijk daarna alle bovenkanten met de honingmosterdstroop.
- Maak baklavastapeltjes van 1 deegvierkantje met daarop couscous, daarop 1 deegvierkantje en daarop weer couscous, dek af met een derde vierkantje. TIP: Maak met behulp van een ringetje en een stamper steeds laagjes couscous en schep deze dan met behulp van een spatel op het filodeeg.
- Vermeng de crème fraîche met de mayonaise en raz el hanout.
presentatie
- Trancheer de varkenshaasjes en leg ze aan de bovenkant van een bord.
- Leg er de portchampignons bovenop.
- Plaats de couscous-baklava ernaast.
- Serveer met een quenelle van de gemengde crème fraîche.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Cañada Negra – Organic wine, Les Galets Rouge


