
hoofdingrediënten
vis
150
g
heilbotfilet
150
g
doradefilet
75
g
hollandse garnalen
75
g
surimi
1/2
st
sjalot
2
st
limoen
2
el
olijfolie extra vergine
1
el
bieslook
peper en zout
visbouillon
1/2
st
ui (middelgroot)
750
g
tasty tom tomaten
1/2
st
venkel
1,5
stng
bleekselderij
1,5
st
komkommer
1
st
rode puntpaprika
1/2
tn
knoflook
50
g
tomatenketchup
3
el
witte wijn
3
el
jonge jenever
5
dl
visfond (eigen bereiding)
2
tk
tijm
peper, zout en cayennepeper
garnituur
1/3
bs
kervel
bereiding
- Zet diepe borden koud weg.
- Vis: Snijd de heilbotfilet, doradefilet en surimi in stukjes van 0,5 bij een 0,5 cm.
- Meng de vis met met de surimi, garnalen, limoensap, olijfolie extra vergine, gesnipperde sjalot en fijngeknipte bieslook. Breng dit op smaak met zout en peper. Let op: hygienisch werken met rauwe vis !!
- Laat dit in de koeling marineren.
- Bouillon: Snijd de halve komkommer, de halve ui, de halve venkel, bleekselderij, knoflook en paprika in stukken en blancheer deze kort.
- Dompel de tomaten in heet water, koel in koud water en weeg 550g af. Gebruik de rest (200g) voor punt 12.
- Ontdoe ze van vel en zaadlijsten en snijd in stukken.
- Pureer de stukken tomaat met de andere groenten, de tomatenketchup en blaadjes tijm met de staafmixer.
- Voeg vervolgens 3 eetlepels (50 ml) witte wijn, 3 eetlepels (50 ml) jenever en de visfond toe.
- Breng op smaak met peper, zout en een mespuntje cayennepeper.
- Breng de soep over in een schenkkan, laat afkoelen tot 8ºC (eerst even in de vriezer en vervolgens in de koelcel).
- Garnituur: Ontdoe de 200g tomaten van vel en zaadlijsten en snijd in kleine blokjes.
- Snijd de komkommer doormidden.
- Schil de ene helft, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes.
- Snijd de andere niet geschilde helft op de snijmachine in dunne plakken.
presentatie
- Maak midden in een diep koud bord een eilandje van gemarineerde vis.
- Strooi daaromheen de blokjes tomaat en de reepjes komkommer.
- Leg 4 plakjes komkommer langs de rand in elke hoek van het bord.
- Verdeel de soep.
- Garneer met enkele plukjes kervel.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
oorsprong
LCC juli 1998
wijnsuggestie
Domaine Félines Jourdan Picpoul de Pinet, Soave Classico ‘Superiore’


