Hoofdgerecht
Gegrillde asperges met lamsoor, heilbot, mousselinesaus en aardappelschuim
menu: mei 2018
14 personen

hoofdingrediënten
heilbot, asperges
heilbot
1,4
kg
heilbot, zonder vel
peper en zout
boter
mousseline saus
135
g
eidooier, gepasteuriseerd
3
el
water
75
g
koude boter
75
g
slagroom
2
el
citroensap, naar smaak
peper en zout
groenten
500
g
lamsoor
300
g
zeekraal
21
st
witte asperges
aardappelschuim
300
g
aardappel, bloemig
150
g
slagroom
150
g
kookvocht v d aardappels
50
g
roomboter
50
g
eierdooier, gepasteuriseerd
peper, zout, nootmuskaat
bereiding
- Aardappelschuim: Kook de aardappels met wat zout tot ze gaar zijn.
- Giet de aardappels af en bewaar het vocht.
- Wrijf de aardappels door de zeef en meng met de room, 1,5 dl kookvocht, eidooier en boter.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet nog warm in de sifon.
- Plaats twee patronen in de kidde en bewaar in de warmhoudkast.
- Groenten: Schil de asperges, snijd de harde onderkant eraf en kook ze ongeveer 5 minuten.
- Snijd ze doormidden in de lengte en grill er voor uitserveren een streepje op in de grillpan.
- Was de lamsoor, blancheer de lamsoor kort en smoor dit voor uitserveren kort in roomboter.
- Blancheer de zeekraal kort en smoor dit voor uitserveren kort in roomboter.
- Mousselinesaus: Klop de eidooier samen met het water op een laag vuurtje of eventueel au bain marie tot een gladde saus.
- Zodra de eidooier dreigt te stollen meteen van het vuur nemen.
- Roer de klontjes boter er voorzichtig door tot ze gesmolten zijn.
- Klop de room iets op en voeg toe aan de saus.
- Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
- Verwarm voor uitserveren de saus voorzichtig, maar niet laten koken.
- Heilbot: Verdeel de heilbot in 14 gelijke stukken.
- Bak ze voor uitserveren goudbruin in de beurre culinair en kruid met wat peper en zout.
presentatie
- Leg drie halve gegrillde asperges naast elkaar op het bord.
- Leg er een toefje lamsoor naast en wat zeekraal en aardappelschuim.
- Schik de heilbot erbij en werk af met de mousselinesaus.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Le Logis (de la Giraudière), Villa Wolf – Pinot Noir


