Nagerecht

Gegratineerde rabarber met aardbeien en ijs van rozemarijn

menu: april 2017

14 personen

hoofdingrediënten

Rabarber

600
g
rabarber
225
g
suiker
150
g
honing
1
st
kaneelstokje
1
tl
vanillesuiker
1
st
gemberwortel (2cm)
50
ml
grand marnier
500
g
verse aardbeien

Gratineersaus

1
st
vanillestokje
dl
melk
dl
slagroom
50
g
suiker
180
g
eidooier, gepasteuriseerd
2
dl
slagroom

Rozemarijnijs

¼
bs
rozemarijn
2,5
dl
volle melk
2,5
dl
slagroom
1
st
vanillestokje
1,25
dl
eidooier, gepasteuriseerd
175
g
suiker

bereiding

  1. Rabarber. Was de rabarber en snijd in stukken van 2-3 cm. Schil de gemberwortel en rasp 1 theelepel. Vermeng alle ingrediënten (behalve de verse aardbeien) tot een marinade. Schep de rabarber hier doorheen en laat gedurende 1½ uur marineren.
  2. Kook vervolgens de rabarber in de marinade beetgaar en laat afkoelen tot gebruik.
  3. Gratineersaus. Splijt het vanillestokje in de lengte en laat het met de melk en de room 15 minuten trekken op een laag vuur. Houd een scheutje koude melk achter.
  4. Verwijder het vanillestokje, schrap het merg eruit en voeg weer toe aan het melk- en roommengsel. 
  5. Roer de suiker met de eidooiers en de achtergehouden melk tot een glad mengsel. 
  6. Verwarm dit dooiermengsel, al roerend, met een deel van het warme roommengsel. 
  7. Giet alles terug in de pan en laat al roerend binden. LET OP: niet koken. 
  8. Giet onmiddellijk in een koude schaal en laat afkoelen.
  9. VLAK VOOR GEBRUIK: Klop 2 deciliter slagroom lobbig en schep dit door de gratineersaus. 
  10. Rozemarijnijs. Splijt het vanillestokje in de lengte en breng het met de melk en 5 takjes rozemarijn aan de kook. Laat een half uur zachtjes trekken. Verwijder het vanillestokje, schraap het merg er uit en voeg weer toe aan het mengsel. Verwijder ook de takjes rozemarijn.
  11. Klop de suiker met de eidooier luchtig en voeg het eimengsel al roerend langzaam toe aan de melk. verhit au bain-marie tot het gaat binden (maximaal 65ºC). Laat afkoelen en voeg de lobbig geslagen slagroom toe en draai er ijs van in de ijsmachine.
  12. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd in plakjes.

presentatie

  1. Leg op elk bord de plakjes aardbeien.
  2. Schep er de rabarber bovenop.
  3. Schep de gratineersaus erover en gratineer met de koksbrander.
  4. Serveer er een bolletje rozemarijnijs bij.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Carte d’Or

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten