
hoofdingrediënten
dim sum
14
st
wontonvelletjes (8x8 cm)
6
st
gedroogde chinese paddenstoelen (groot formaat)
200
g
gamba’s
250
g
varkensgehakt
4
st
lente-uitjes
½
tl
zout
1
tl
suiker
1
el
oestersaus
1
tl
sesamolie
1
el
maïzena
½
st
rode paprika
zoetzure saus
150
g
suiker
150
ml
azijn
150
ml
groentebouillon (van poeder)
1
st
sjalot
1
tn
knoflook
1
st
kaneelstokje
1
st
steranijs
2
st
jeneverbes
¼
st
rood pepertje
1
el
tomatenpuree
bereiding
- de som der delen. Kortom: Ben niet bang en kook op gevoel.
- Dim sum: Haal de wontonvellen uit de vriezer en bewaar in een vochtige theedoek.
- Doe de paddenstoelen in een kom, giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat 15 minuten weken tot ze zacht zijn. Giet ze af en knijp er zoveel mogelijk water uit. Verwijder de steeltjes en hak de hoedjes fijn.
- Pel de gamba’s, verwijder de darmkanalen en snijd ze fijn.
- Snijd de lente-uitjes fijn.
- Meng vervolgens het gehakt met het gambavlees, de paddenstoelen, de lente-ui, het zout, de suiker, oestersaus, sesamolie en maïzena. Bevochtig je handen en kneed alles goed.
- Vorm een worst van het gehaktmengsel en snijd er 14 stukjes uit van ongeveer 2,5 tot 3 cm lang.
- Neem één wontonvel per keer en leg uit op het werkvlak.
- Kwast de randen van het wontonvel in met water.
- Plaats het stukje gehaktmengsel rechtop in het midden van het wontonvel.
- Plooi de randen om de vulling heen. Knijp het midden van het deegpakje in zodat de vulling zichtbaar wordt. Leg hierop een klein stukje paprika van ongeveer 3 mm bij 5 mm. Tik de bodem zachtjes op het werkvlak om de bodem plat te maken, zet weg op een vel bakpapier en dek af met plasticfolie. Maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
- Methode 1:Leg een bakmatje in de gaatjesschaal van de Rational. Stoom de deegpakjes 10 minuten in de Rational op 100°C en 100% vocht. N.B. Indien de RATIONAL een geluidssignaal geeft, altijd knop 8 even ingedrukt houden (Continue). Druk op aan (1). Stel de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden. Druk op het rode vlak (5) en druk op de druppel (2), deze moet knipperen. Voeg 100% vocht toe door op toets (4) te drukken. Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17). Stoom de deegpakjes 10 minuten (eventueel instelbaar via knop (8/19)).
- Methode 2: Je kunt ook de witte ovale elektrische stoompan gebruiken.
- Zoetzure saus: Fruit de gesnipperde ui en fijngesneden knoflook aan.
- Voeg de suiker toe en laat licht karamelliseren op een laag vuur!!
- Voeg de tomatenpuree toe en blus af met warme azijn en bouillon.
- Voeg alle andere specerijen toe en laat rustig een uurtje pruttelen op de warmhoudplaat. Roer af en toe in het pannetje en laat zachtjes inkoken tot licht vloeibaar.
- Zeef de inhoud en bind eventueel met allesbinder.
presentatie
- Leg de dim sum op een klein bordje, doe wat zoetzure saus in een steelpannetje en serveer uit.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


