Nagerecht

Dessert exotique - Kokos-rijstkoekje met gegrilde ananas, aardbeien-yoghurtbavarois en een aardbeiensabayon

menu: mei 2003

14 personen

hoofdingrediënten

150
g
arboriorijst
4
dl
kokosmelk
2
st
eieren
35
g
suiker
2
el
crème fraîche
geraspte kokos
6
bl
gelatine
400
g
aardbeien
1
st
sinaasappel, het sap ervan
125
g
suiker
2
dl
yoghurt
1
st
borrelglas aardbeienlikeur
2
dl
room
plastic-folie
6
st
eierdooiers
¾
dl
loupac dessertwijn
1
st
borrelglas aardbeienlikeur
2
el
poedersuiker
100
g
aardbeien, in kleine blokjes
1
st
grote, verse ananas
suiker, om te bestrooien
12
st
aardbeien
12
bl
blaadjes munt
poedersuiker

bereiding

  1. Breng de Arborio rijst met de kokosmelk aan de kook en laat het op een klein vuur ca 18 minuten trekken tot de rijst gaar is. Splits de eieren. Roer de dooiers met de suiker en de crème fraîche door de rijst. Laat de massa afkoelen en vul een spuitzak, zònder spuitmond, met deze massa. Spuit op bakpapier lange rechte strepen en laat die in de koeling opstijven. Snijd er dan 24 kroketjes van, haal ze door het losgeklopt eiwit en dan door de geraspte kokos. Frituur ze in olie van 160º C goudbruin.
  2. Week de gelatine in ruim water. Pureer voor de aardbeien/yoghurt bavarois de aardbeien. Breng deze massa, samen met het sinaasappelsap en de suiker aan de kook en neem de pan dan van het vuur. los er de uitgeknepen gelatine in op en laat de massa afkoelen. Vermeng de yoghurt met de aardbeienlikeur, sla de room lobbig en spatel de yoghurt en de room door de aardbeien-massa zodra deze gaat ”hangen”. Bekleed de soufflé-vormpjes met plastic-folie en vul die met de bavarois. Laat ze in de koeling opstijven. Los ze net voor het uitserveren uit de vormpjes.
  3. Klop de eierdooiers met de dessertwijn au bain marie luchtig. Breng dit op smaak met de aardbeienlikeur en de poeder-suiker. Spatel er dan de kleine stukjes aardbei door. Zet de rest van de dessert-wijn in de koeling. Snijd de schil van de ananas en verwijder de ”ogen”. Snijd de ananas dan in 12 plakken en verwijder de harde kern. Bestrooi de schijven met wat suiker. Leg de ananasschijven onder de voorverwarmde grill en grilleer ze goudbruin. Laat ze dan afkoelen.

presentatie

  1. Leg een ananasschijf op een bord en zet er een bavarois op. Leg er 2 kokos-rijstkoekjes naast. Schep de sabayon rond het gerecht en garneer het met een aardbei, muntblaadje en wat poedersuiker. Geef er een klein glaasje koude dessertwijn bij.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten