
hoofdingrediënten
courgette
Courgettesoep
4
st
lenteui
750
g
courgettes ( gele en groene)
1
st
citroen
5
tk
verse munt
1
l
groentebouillon van poeder
4
el
zure room
100
g
geraspte cheddar
klontje boter, olijfolie, olijfolie extra vergine
Bladerdeegstengel
3
pl
bladerdeeg
grof zeezout, beetje eidooier
bereiding
- Courgettesoep.Snijd de lente uitjes en de courgettes in dunne plakjes en doe ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en flink wat peper en zout in een grote pan op matig vuur.
- Rasp er de schil van een halve citroen bij en voeg de blaadjes van 2 takjes munt toe.
- Laat alles ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen, roer om de vijf minuten om aanbranden te voorkomen.
- Pers de citroen uit.
- Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Neem de pan van het vuur, voeg er twee eetlepels zure room, de geraspte kaas en 1/3 deel van het citroensap bij.
- Voeg er de rest van de muntblaadjes bij, maar bewaar een paar voor de garnering.
- Pureer de soep met de staafmixer, giet (indien gewenst) door een zeef en breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
- Als de soep te dik is verdunnen met een beetje water.
- Maak de resterende zure room aan met wat water, zodat je hem kunt schenken.
- Bladerdeegstengel. Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg iets uit.
- Verdeel elk plakje in 5 reepjes en besmeer licht met eigeel.
- Leg ze op een bakmat op een bakplaat en strooi op elk reepje enkele korrels grof zeezout.
- Bak ze goudbruin in de oven, laat ze afkoelen en bewaar in een afsluitbare trommel.
presentatie
- Verwarm de soep, niet laten koken!
- Doe de soep in soepkopjes en schenk er een beetje zure room op.
- Druppel er wat olijfolie extra vergine over en garneer af met muntblad.
- Serveer er een bladerdeegstengel bij.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
oorsprong
Boek: Te gast bij Jamie van Jamie Oliver


