
hoofdingrediënten
ananas
marinade
1
st
sinaasappel
1
st
citroen
2
st
vanillestokje
5
dl
water
250
g
suiker
1
g
sechuanpeper
2
st
kruidnagel
1
st
kaneelstokje
2
st
steranijs
carpaccio
1
st
rijpe ananas
sorbet
850
g
lychees op sap
30
g
eiwit, gepasteuriseerd
75
g
poedersuiker
1
st
citroen
kokoskletskop in kokervorm
200
g
poedersuiker
100
g
boter
100
g
vloeibare honing
40
g
bloem
40
g
gemalen kokos
garnering
25
g
gemalen kokos
15
g
suiker
14
st
lychees op sap
1
bk
lemon cress
bereiding
- Carpaccio: Schil de ananas en snijd deze in zeer dunne schijven op de snijmachine (stand 8,5).
- Verwijder voorzichtig de harde kern met een steker.
- Marinade: Pers de sinaasappel en de citroen uit.
- Snijd het vanillestokje in de lengterichting doormidden.
- Breng het water, fruitsap en alle andere ingrediënten in een steelpan aan de kook.
- Haal de steelpan van het vuur en leg hierin de ananasschijven. Laat afkoelen.
- Giet de marinade af en vang op in een maatbeker. Verdeel de marinade in ongeveer twee gelijke hoeveelheden.
- Voeg de ene helft van de marinade aan de ananas (met specerijen) toe en laat zo lang mogelijk in de marinade staan.
- Zeef de andere helft van de marinade door een grove zeef en laat inkoken tot sausdikte.
- Laat afkoelen.
- Sorbet: Doe de volledig hoeveelheid lychees met sap in een blender en passeer door een grove zeef.é
- Sla de eiwitten met de poedersuiker stijf in de Kitchen-aid.
- Voeg het citroensap aan de puree van lychees toe en meng met het eiwitmengsel.
- Draai tot een sorbet in de ijsmachine.
- Kletskop in schuitjesvorm: Doe alle ingrediënten in een mengkom en roer tot een kleverig deeg.
- Laat 1/2 uur opstijven in de koeling.
- Verdeel het deeg in 16 bolletjes en en leg deze op een siliconenmat per 4.
- Bak ze af in een voorverwarmde hete luchtoven van 180ºC.
- Laat ze iets afkoelen en rol ze daarna om de deegroller zodat er een schuitje ontstaat.
- Laat ze afkoelen tot ze hard worden zodat ze loslaten van de deegroller.
- Garnering: Strooi de gemalen kokos op een beklede bakplaat en laat onder de salamander kort kleuren.
- Haal van de plaat af en meng met de suiker.
presentatie
- Leg op een langwerpig bord wat ananasschijfjes en nappeer hierover wat ingekookte marinade.
- Zet het schuitje ernaast en vul met een bolletje sorbetijs, werk af met een lychee, gegrillde kokosmengsel en wat lemon cress.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Muscat de Rivesaltes


