Nagerecht
Bavarois au poire, sauce caramel - Perenbavarois met karamelsaus
menu: maart 2004
14 personen
hoofdingrediënten
1
st
”oma cake”
200
g
pure chocolade
1
dl
room
8
bl
gelatine
suikerstroop (half om)
400
g
peren, doyenné du comice
2
dl
poire william
3½
dl
room
100
g
suiker
2
st
eiwitten
1½
dl
water
150
g
suiker
1½
dl
room
wat geslagen room
12
st
kroontjes mint
wat room
bereiding
- Bak een ”Oma cake” zoals omschreven op pagina 18. We maken de taartjes in ringen van 7 cm Ø en 4 cm hoog. Snijd van de ”Oma cake” lange plakken van ca ½ cm dikte en 4 ½ cm breed. Smelt de pure chocolade met de room. Bestrijk de plakken met de chocolade en leg ze op elkaar. leg deze cake even in de vriezer om ze wat op te laten stijven. Snijd dan, vanaf de ”kopse kant” dunne plakjes van niet hoger dan 4 cm en bekleed hiermee de ringen die we op een dienblad, bekleed met plastic folie, hebben gezet.
- Week voor de perenbavarois de gelatine in ruim koud water.Maak een suikerstroop van half water en half suiker. Dit moet zoveel zijn dat de peren onder staan ! Schil de peren en ontdoe ze van de klokhuizen. Zet ze direct in de suikersiroop. leg een deksel dat in de pan past op de peren en pocheer op deze manier de peren. Maak de peren, als ze nog warm zijn, fijn in een cutter en doe er de goed uitgeknepen gelatine en de Poire William bij. Zet de massa koud weg, maar let op het moment dat deze gaat ”hangen”. Klop de room met de suiker stijf. Klop de eiwitten met iets zout stijf. Als de perenmassa gaat ”hangen” scheppen we er de stijfgeslagen room en de stijfgeslagen eiwitten door. Vul hiermee de reeds beklede ringen en zet die dan koud weg.
- Kook voor de karamelsaus het water met de suiker tot dit begint te kleuren. Doe dan ineens alle room (LET OP voor spatten) erbij en maak er een gladde saus van. Laat deze afkoelen en voeg zo nodig nog wat room toe.
presentatie
- Zet een taartje op een zwart bord, doe er een rozet van geslagen room op en garneer het met een kroontje mint. Leg er speels wat karamelsaus omheen en doe daar een paar druppels room in. Trek met een prikker door de druppels.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


