
hoofdingrediënten
asperges, wit
souffle
600
g
witte asperges
100
g
boter
60
g
bloem
2
dl
melk
2
dl
asperge vocht
100
g
gruyere kaas
240
g
eiwit (gepasteuriseerd)
zout en peper
bereiding
- Soufflé: Schil de asperges, snijd een stukje van de houtige onderkant af en kook ze gaar in water (Koken van witte asperges: Leg ze in een pan koud water; dek de pan goed af met aluminiumfolie; vuur onder de pan; wanneer aluminiumfolie bol staat nog 3 minuten op het vuur laten staan; vervolgens van het vuur afhalen en 10 minuten laten staan). Haal de asperges uit het kookvocht (bewaar 2 dl aspergevocht voor de roux), laat ze uitlekken en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm de melk. Smelt voor de roux 100 g boter in een pan, voeg 60 gram bloem toe en laat zachtjes garen. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de warme melk bij de roux. Voeg vervolgens al roerend 2 dl van het aspergevocht toe tot er een gladde roux ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de geraspte kaas en stukjes asperge door de roux.
- Vet 14 soufflébakjes in met boter en bestuif deze met bloem. Verwijder overtollige bloem.
- Klop het eiwit met een snufje zout stijf en spatel deze luchtig door de roux.
- Een half uur voor uitserveren: Verwarm een oven (niet de Rational gebruiken) voor op 200ºC.
- Vul de soufflébakjes voor 2/3 met de roux,
- Zet de bakjes in een grote ovenschaal, giet er kokend water in tot de bakjes halverwege onder staan.
- Bak ze ongeveer 25 minuten tot ze gerezen zijn (soufflés zijn gevoelig voor tocht, dus tijdens het bakken de deur nooit openen). Dien onmiddellijk op.
presentatie
- Zet het soufflébakje op een rond bord.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Soave Classico ‘Superiore’, Villa Wolf – Pinot Blanc


