Voorgerecht

Asperge souffle

menu: mei 2017

14 personen

hoofdingrediënten

asperges, wit

souffle

600
g
witte asperges
100
g
boter
60
g
bloem
2
dl
melk
2
dl
asperge vocht
100
g
gruyere kaas
240
g
eiwit (gepasteuriseerd)
zout en peper

bereiding

  1. Soufflé: Schil de asperges, snijd een stukje van de houtige onderkant af en kook ze gaar in water (Koken van witte asperges: Leg ze in een pan koud water; dek de pan goed af met aluminiumfolie; vuur onder de pan; wanneer aluminiumfolie bol staat nog 3 minuten op het vuur laten staan; vervolgens van het vuur afhalen en 10 minuten laten staan). Haal de asperges uit het kookvocht (bewaar 2 dl aspergevocht voor de roux), laat ze uitlekken en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Verwarm de melk. Smelt voor de roux 100 g boter in een pan, voeg 60 gram bloem toe en laat zachtjes garen. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de warme melk bij de roux. Voeg vervolgens al roerend 2 dl van het aspergevocht toe tot er een gladde roux ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de geraspte kaas en stukjes asperge door de roux. 
  3. Vet 14 soufflébakjes in met boter en bestuif deze met bloem. Verwijder overtollige bloem.
  4. Klop het eiwit met een snufje zout stijf en spatel deze luchtig door de roux.
  5. Een half uur voor uitserveren: Verwarm een oven (niet de Rational gebruiken) voor op 200ºC.
  6. Vul de soufflébakjes voor 2/3 met de roux, 
  7. Zet de bakjes in een grote ovenschaal, giet er kokend water in tot de bakjes halverwege onder staan.
  8. Bak ze ongeveer 25 minuten tot ze gerezen zijn (soufflés zijn gevoelig voor tocht, dus tijdens het bakken de deur nooit openen). Dien onmiddellijk op.

presentatie

  1. Zet het soufflébakje op een rond bord.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Soave Classico ‘Superiore’, Villa Wolf – Pinot Blanc

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten