
hoofdingrediënten
Appel
Appelcompote
4
st
elstar
120
g
bruine suiker
1,2
dl
appelcider
1
st
kaneelstok
maldonzout
Appelmousse
140
g
kristalsuiker
1
tl
vanille-extract
1
st
citroen
2,5
dl
appelsap
6
bl
gelatine
zout
90
g
eigeel
90
g
eiwit
Appelgelei
175
g
groene appelcoulis
75
g
limoensap
1
st
steranijs
150
g
fijne suiker
1,5
dl
water
9
g
agar agar
Meringue
70
g
gepasteuriseerd eiwit
120
g
suiker
Appelblokjes
2
st
granny smith appels
1
st
citroen
Appel room
2
dl
slagroom
4
el
apfelkorn
bereiding
- Appel compote: Breng de in stukken gesneden appels, de suiker, de appelcider en de kaneelstokjes samen langzaam aan de kook.
- Haal de appels er nu uit en laat dit tot de helft inkoken.
- Giet dit vocht op de appels en breng op smaak met het Maldonzout.
- Laat de appel compote snel afkoelen in de blast chiller en schep het hierna op de bodem van het glas.
- Appelmousse: Week de blaadjes gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Klop de dooiers met 120 gr suiker en vanille tot een licht en romig geheel.
- Voeg het citroensap toe.
- Verwarm het appelsap op heel laag vuur in een pan.
- Haal de pan van het vuur en voeg geleidelijk de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed met een garde tot de gelatine oplost.
- Laat de kom 10 minuten staan op een koele plaats of totdat het mengsel begint in te dikken.
- Klop de eiwitten met de resterende suiker en zout totdat ze stijve pieken vormen.
- Meng het appel-gelatine mengsel door de eierdooiers.
- Roer voorzichtig het eiwit er door en giet voorzichtig op de appel compote in het glas en zet in de koelkast totdat het opgesteven is.
- Appelgelei: Breng de suiker en het water samen aan de kook totdat de suiker opgelost is.
- Voeg de steranijs toe en laat op een heel laag vuur een half uur infuseren (trekken).
- Giet door een grove zeef en weeg 250 gram van de steranijssiroop af.
- Vermeng met de appelcoulis, limoensap, agar agar en breng samen aan de kook.
- Giet in een bak en laat opstijven. Steek vervolgens met een steker in de maat van het glas rondjes uit en leg deze in het glas.
- Meringue: Klop de massa op met behulp van de Kitchen-aid tot stevige pieken.
- Doe de meringue in een spuitzak met een kartel spuitmondje.
- Spuit kleine dopjes van de meringue op een siliconenmatje in de gewenste vorm.
- Droog 1 uur in een oven van 100°C.
- Bewaar in een goed afgesloten bak.
- Appelblokjes: Schil 2 appels en snijd ze brunoise.
- Zet de blokjes appel gelijk in wat water met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Appelroom: Klop de slagroom goed stevig op met wat suiker en voeg er als de slagroom stevig is er wat appellikeur aan toe.
presentatie
- Presentatie: Doe alle elementen die nog niet in het glas zitten laagje voor laagje in het glas en sluit af met een laagje appelblokjes en de appelroom.
- Top het geheel af met de meringues.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Château de Cranne Cuvée Annie Darras AOC Loupiac 2014


