Nagerecht

Appelcompote met kaneelijs, kaneelcrème en kaneelkrokantje

menu: februari 2014

14 personen

hoofdingrediënten

appels, kaneel

appelcompote

1
kg
jonagold
1/2
st
citroen
1
st
vanillestokje
suiker, naar smaak
1
tl
aardappelzetmeel

kaneelijs

4
st
kaneelstokjes
5
dl
volle melk
6
st
eidooier
250
g
suiker
2,5
dl
slagroom
2
tl
maizena

kaneelkrokantje

50
g
zachte boter
70
g
poedersuiker
25
g
honing
45
g
bloem
2
tl
kaneelpoeder

kaneelcrème

1
tl
kaneelpoeder
150
g
mascarpone
100
g
slagroom
50
g
poedersuiker
1
el
kaneellikeur

bereiding

  1. Appelcompote: De appels schillen en in blokjes (brunoise) snijden.
  2. De appelblokjes verwarmen met het sap van een halve citroen en naar smaak suiker toevoegen.
  3. Schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg toe aan de warme compote. De appelstukjes mogen niet te gaar worden.
  4. Voeg aardappelzetmeel toe om het vocht te binden.
  5. Verhit alles nog  goed door en laat afkoelen.
  6. Ijs: Breng de melk met de helft van de suiker en de kaneelstokjes aan de kook.
  7. Laat in gesloten pan 10 min. trekken.
  8. Haal de kaneelstokjes eruit.
  9. Klop de eidooiers met de suiker en de maizena tot een wit schuimige massa.
  10. Giet al roerende de wame melk bij het eidooiermengsel.
  11. Verwarm het geheel au bain marie tot er een lichte binding plaatsvindt.
  12. Laat de massa afkoelen en voeg de geklopte slagroom toe.
  13. Draai er ijs van.
  14. Maak er bolletjes van en bewaar in de vriezer voor uitserveren.
  15. Kaneelkrokantje: Meng alle ingrediënten met een garde en smeer dun uit op een siliconenmatje.
  16. Bak de krokantjes af op 170 gr. tot ze goudbruin zijn.
  17. Breek er koekjes van en bewaar in gesloten trommel.
  18. Kaneelcrème: Klop de slagroom luchtig en vermeng met de mascarpone.
  19. Voeg suiker, kaneelpoeder en likeur toe en meng voorzichtig met elkaar en laat opstijven in de koeling. 

presentatie

  1. De  afgekoelde appelcompote met behulp van een steker op het bord plaatsen.
  2. Leg hierop een bolletje kaneelijs en zet er schuin een koekje tegenaan.
  3. Hiernaast een quenelle kaneelcrème plaatsen en bestrooien met kaneelpoeder.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

De Oosterhoutse Kaneelstok Likeur

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten