Nagerecht
Appelcompote met kaneelijs, kaneelcrème en kaneelkrokantje
menu: februari 2014
14 personen

hoofdingrediënten
appels, kaneel
appelcompote
1
kg
jonagold
1/2
st
citroen
1
st
vanillestokje
suiker, naar smaak
1
tl
aardappelzetmeel
kaneelijs
4
st
kaneelstokjes
5
dl
volle melk
6
st
eidooier
250
g
suiker
2,5
dl
slagroom
2
tl
maizena
kaneelkrokantje
50
g
zachte boter
70
g
poedersuiker
25
g
honing
45
g
bloem
2
tl
kaneelpoeder
kaneelcrème
1
tl
kaneelpoeder
150
g
mascarpone
100
g
slagroom
50
g
poedersuiker
1
el
kaneellikeur
bereiding
- Appelcompote: De appels schillen en in blokjes (brunoise) snijden.
- De appelblokjes verwarmen met het sap van een halve citroen en naar smaak suiker toevoegen.
- Schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg toe aan de warme compote. De appelstukjes mogen niet te gaar worden.
- Voeg aardappelzetmeel toe om het vocht te binden.
- Verhit alles nog goed door en laat afkoelen.
- Ijs: Breng de melk met de helft van de suiker en de kaneelstokjes aan de kook.
- Laat in gesloten pan 10 min. trekken.
- Haal de kaneelstokjes eruit.
- Klop de eidooiers met de suiker en de maizena tot een wit schuimige massa.
- Giet al roerende de wame melk bij het eidooiermengsel.
- Verwarm het geheel au bain marie tot er een lichte binding plaatsvindt.
- Laat de massa afkoelen en voeg de geklopte slagroom toe.
- Draai er ijs van.
- Maak er bolletjes van en bewaar in de vriezer voor uitserveren.
- Kaneelkrokantje: Meng alle ingrediënten met een garde en smeer dun uit op een siliconenmatje.
- Bak de krokantjes af op 170 gr. tot ze goudbruin zijn.
- Breek er koekjes van en bewaar in gesloten trommel.
- Kaneelcrème: Klop de slagroom luchtig en vermeng met de mascarpone.
- Voeg suiker, kaneelpoeder en likeur toe en meng voorzichtig met elkaar en laat opstijven in de koeling.
presentatie
- De afgekoelde appelcompote met behulp van een steker op het bord plaatsen.
- Leg hierop een bolletje kaneelijs en zet er schuin een koekje tegenaan.
- Hiernaast een quenelle kaneelcrème plaatsen en bestrooien met kaneelpoeder.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
De Oosterhoutse Kaneelstok Likeur


