dessert

Aardbeien trilogie

menu: juni 2014

14 personen

hoofdingrediënten

Aardbeien

Aardbeien tiramisu met witte chocola en marsala

45
g
eiwit
45
g
eigeel
175
g
mascarpone
2
dl
marsala
15
st
lange vingers
45
g
amandelen
45
g
witte chocola krullen
50
g
aarbeien
70
g
poedersuiker

Aardbeien gebakken met aardbeilikeur op aardbeipuree en Roomijs

450
g
aardbeien
50
g
suiker
1
dl
aardbeien likeur
roomboter

Aardbei-vanille crème brûlée

2,4
dl
room
2,4
dl
melk
120
g
eidooier
100
g
suiker
50
g
witte basterdsuiker
1
st
vanillestokje
200
g
aardbeien
kristalsuiker

Roomijs

1
dl
melk
3
dl
room
1
st
vanillestokje
125
g
suiker
125
g
eidooier

bereiding

  1. Aardbeien tiramisu met witte chocola en marsala: Klop de eidooier met de poedersuiker dik en romig.
  2. Spatel daarna de mascarpone erdoor.
  3. Klop in een andere schone kom (en schone kloppers) het eiwit stijf.
  4. Spatel dit door het mascarpone mengsel.
  5. Hak de amandelen in kleine stukjes.
  6. Giet de marsala in een ondiepe schaal/bord. Doop hier de lange vingers in met de niet besuikerde kant naar beneden (let op niet te lang!!) .
  7. Nu de glaasjes vullen in laagjes.
  8. Bedek eerst met de helft van de lange vinger de bodem van elk glaasje.
  9. Verdeel de helft van de amandelen over de glaasjes.
  10. Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de glaasjes.
  11. Leg nu de andere helft van de lange vinger op het mengsel, daarna de rest van de amandelen en dan de rest van het mascarpone mengsel.
  12. Verdeel nu de aardbeien er bovenop en tot slot strooi de chocolade erover.
  13. Plaats in de koeling en laat even opstijven. 
  14. Roomijs: Snijd het vanillestokje open en laat 20 minuten trekken in de hete melk.
  15. Haal het stokje eruit, schraap het merg eruit en doe het merg terug in de melk.
  16. Klop de eidooiers samen met de suiker.
  17. Voeg de melk langzaam toe aan het eiermengsel.
  18. Klop au bain Marie tot het gaat binden. Laat afkoelen.
  19. Klop de room lobbig, voeg toe aan het afgekoelde mengsel en draai er ijs van.
  20. Aardbeien gebakken met aarbeienlikeur: Pureer 200g van de aardbeien met de suiker tot moes.
  21. Verdeel dit over de glaasjes, vul ze ongeveer tot 1/3.
  22. Verwarm een steelpan en doe er ietsje boter in, doe de rest van de aardbeien in de pan en bak ze even aan.
  23. Giet nu de aardbeienlikeur erbij en bak nog heel even mee.
  24. Dit hoeft allemaal maar heel kort, de aardbeien moeten de smaak aannemen en goed warm worden maar moeten wel heel blijven.
  25. Leg 1 schepje ijs in de glaasjes op de puree en verdeel de gebakken aardbeien erover.
  26. Vanille crême brûlée met aardbeien:Verwarm een hete lucht oven voor op 110 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit.
  27. Breng de slagroom aan de kook met de melk en het vanillemerg en -stokje en laat op laag vuur 5 min. trekken.
  28. Verwijder het vanillestokje.
  29. Splits de eieren en mix de eidooiers in een grote kom met de suiker tot een bleke, romige crème.
  30. Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt.
  31. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en leg ze onderin de schaaltjes.
  32. Verdeel  de crême brûlée over de schaaltjes en zet ze in een overnschaal gevuld met heet water. Zet de ovenschaal voorzichtig op een rooster in de oven van 100°C en laat de crème brûlée in ongeveer 45 min. gaar worden en helemaal stollen.
  33. Laat daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast om goed koud te worden. .
  34. Vlak voor uitserveren: Bestrooi de schaaltjes met suiker en karameliseer met de brander tot de suiker goudkleurig is.

 

presentatie

  1. Zet de glaasjes en het schaaltje op een bord. 

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Mrs. Wigley Moscato, Rosa di Monte Torre

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten