
hoofdingrediënten
Aardbeien
Aardbeien tiramisu met witte chocola en marsala
45
g
eiwit
45
g
eigeel
175
g
mascarpone
2
dl
marsala
15
st
lange vingers
45
g
amandelen
45
g
witte chocola krullen
50
g
aarbeien
70
g
poedersuiker
Aardbeien gebakken met aardbeilikeur op aardbeipuree en Roomijs
450
g
aardbeien
50
g
suiker
1
dl
aardbeien likeur
roomboter
Aardbei-vanille crème brûlée
2,4
dl
room
2,4
dl
melk
120
g
eidooier
100
g
suiker
50
g
witte basterdsuiker
1
st
vanillestokje
200
g
aardbeien
kristalsuiker
Roomijs
1
dl
melk
3
dl
room
1
st
vanillestokje
125
g
suiker
125
g
eidooier
bereiding
- Aardbeien tiramisu met witte chocola en marsala: Klop de eidooier met de poedersuiker dik en romig.
- Spatel daarna de mascarpone erdoor.
- Klop in een andere schone kom (en schone kloppers) het eiwit stijf.
- Spatel dit door het mascarpone mengsel.
- Hak de amandelen in kleine stukjes.
- Giet de marsala in een ondiepe schaal/bord. Doop hier de lange vingers in met de niet besuikerde kant naar beneden (let op niet te lang!!) .
- Nu de glaasjes vullen in laagjes.
- Bedek eerst met de helft van de lange vinger de bodem van elk glaasje.
- Verdeel de helft van de amandelen over de glaasjes.
- Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de glaasjes.
- Leg nu de andere helft van de lange vinger op het mengsel, daarna de rest van de amandelen en dan de rest van het mascarpone mengsel.
- Verdeel nu de aardbeien er bovenop en tot slot strooi de chocolade erover.
- Plaats in de koeling en laat even opstijven.
- Roomijs: Snijd het vanillestokje open en laat 20 minuten trekken in de hete melk.
- Haal het stokje eruit, schraap het merg eruit en doe het merg terug in de melk.
- Klop de eidooiers samen met de suiker.
- Voeg de melk langzaam toe aan het eiermengsel.
- Klop au bain Marie tot het gaat binden. Laat afkoelen.
- Klop de room lobbig, voeg toe aan het afgekoelde mengsel en draai er ijs van.
- Aardbeien gebakken met aarbeienlikeur: Pureer 200g van de aardbeien met de suiker tot moes.
- Verdeel dit over de glaasjes, vul ze ongeveer tot 1/3.
- Verwarm een steelpan en doe er ietsje boter in, doe de rest van de aardbeien in de pan en bak ze even aan.
- Giet nu de aardbeienlikeur erbij en bak nog heel even mee.
- Dit hoeft allemaal maar heel kort, de aardbeien moeten de smaak aannemen en goed warm worden maar moeten wel heel blijven.
- Leg 1 schepje ijs in de glaasjes op de puree en verdeel de gebakken aardbeien erover.
- Vanille crême brûlée met aardbeien:Verwarm een hete lucht oven voor op 110 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit.
- Breng de slagroom aan de kook met de melk en het vanillemerg en -stokje en laat op laag vuur 5 min. trekken.
- Verwijder het vanillestokje.
- Splits de eieren en mix de eidooiers in een grote kom met de suiker tot een bleke, romige crème.
- Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt.
- Snijd de aardbeien in kleine stukjes en leg ze onderin de schaaltjes.
- Verdeel de crême brûlée over de schaaltjes en zet ze in een overnschaal gevuld met heet water. Zet de ovenschaal voorzichtig op een rooster in de oven van 100°C en laat de crème brûlée in ongeveer 45 min. gaar worden en helemaal stollen.
- Laat daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast om goed koud te worden. .
- Vlak voor uitserveren: Bestrooi de schaaltjes met suiker en karameliseer met de brander tot de suiker goudkleurig is.
presentatie
- Zet de glaasjes en het schaaltje op een bord.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Mrs. Wigley Moscato, Rosa di Monte Torre


