
hoofdingrediënten
zuurkool
soep
1
st
ui
1.2
l
wildbouillon
600
g
zuurkool
3
dl
slagroom
boter
spekschuim
50
g
gerookt spek (blokjes)
2
dl
slagroom
1
bl
gelatine
makarons
65
g
amandelpoeder
120
g
poedersuiker
70
g
eiwit
50
g
kristalsuiker
vulling
100
g
mascarpone
25
ml
slagroom
2
tl
mosterdpoeder
peper en zout
1
bk
tahoon cress
bereiding
- Soep: Snipper de ui. Fruit de ui in boter in een kookpan, voeg de gespoelde zuurkool en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten op laag vuur zachtjes koken.
- Laat de soep afkoelen en pureer in een blender. Wrijf door een grove zeef.
- Voeg 3 dl room ( naar smaak) toe en breng op smaak met zout en peper.
- Spekschuim: Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Breng 2 dl room aan de kook. Zet de warmtebron laag, voeg het spek toe en laat 20 minuten zachtjes trekken. Los vervolgens de gelatine hierin op.
- Zeef dit mengsel, laat iets afkoelen.
- Schenk de spekroom in een kidde met een inhoud van een ½ liter en vul met 2 patronen en schud voorzichtig. LET OP: Nooit de dop eraf schroeven als de kidde niet helemaal is leeggespoten !!!!
- Makarons: Meng de amandelpoeder en de poedersuiker en zeef het mengsel door een fijne zeef in een kom.
- Bedek twee bakplaten met een siliconenmatje.
- Klop het eiwit (kamertemperatuur) in een grote kom tot er zachte pieken ontstaan.
- Klop er geleidelijk de fijne kristalsuiker door, zodat er een stevige glanzende meringue ontstaat.
- Spatel steeds een derde van het amandelmengsel door de meringue. Blijf spatelen, nadat alle droge ingrediënten zijn opgenomen, tot het beslag glanst en langzaam in een lint van de spatel valt.
- Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm. Spuit 32 kleine cirkels op de bakplaten. Tik de bakplaten stevig op een werkvlak om luchtbelletjes te verwijderen.
- Laat de makarons 30 minuten rusten bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Bak de makarons 10 – 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin van kleur zijn. Laat ze volledig afkoelen.
- Vulling: Roer de ingrediënten voor de vulling tot een gladde massa en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Doe de vulling in een spuitzak en breng een laagje vulling op de helft van de makarons aan, dek af met een tweede makaron.
- Verwarm de soep vlak voor uitserveren.
presentatie
- Schep een lepel soep in amusekopje.
- Spuit de spekschuim voorzichtig op de soep.
- Leg op het bordje een makaron.
- Garneer met Tahoon cress.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
oorsprong
Kerstspecial 2012


