Nagerecht
Zoetigheden voor bij de koffie: Walnotenmuffin, Frangelico-tiramisu, koffiefudge
menu: oktober 2011
14 personen

hoofdingrediënten
muffin
100
g
boter
100
g
lichtbruine basterdsuiker
100
g
zelfrijzend bakmeel
2
st
grote eieren
2
tl
instant koffie
25
g
walnoten (gehakt)
14
st
walnoten voor garnering
250
g
mascarpone
2
el
lichtbruine basterdsuiker
silicone muffinvorm
frangelico-tiramisu
2,5
dl
frangelico (italiaanse hazelnotenlikeur)
2,5
dl
espresso
0,6
dl
frangelico
500
g
mascarpone
30
st
lange vingers
50
g
gebrande hazelnoten
60
g
eierdooier
60
g
eiwit
70
g
fijne tafelsuiker
10
g
cacaopoeder
ovale amuseglaasjes
fudge
200
g
pure chocolade
0,2
dl
espresso
125
g
mascarpone
2
el
grappa
14
st
chocolade koffieboontjes
vierkantbakje van ongeveer 15x15 cm (plastic ijsbakje)
bereiding
- Muffin: Instantkoffie aanmaken met 1 dl heet water. Meng de zachte boter, 100 g basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel en eieren met 4 theelepels instantkoffie. Voeg een snufje zout toe en dan de gehakte walnoten.
- Neem de silicone muffinvormpjes en verdeel het deeg over 14 vormpjes.
- Bak in een oven van 170 graden tot ze gaar zijn. ( ongeveer 20 minuten) Laat afkoelen.
- Meng de mascarpone met 3 theelepels koffie en de basterdsuiker.
- Vlak voor uitserveren: Bestrijk iedere muffin met dit mengsel en garneer met een walnoot.
- Frangelico-tiramisu: Meng de espressokoffie met 2,5 dl Frangelico en laat afkoelen.
- Sla het eiwit stijf met een beetje tafelsuiker.
- Sla het eigeel met de rest van de tafelsuiker en 0,6 dl Frangelico schuimig. Voeg de mascarpone toe en meng alles goed met de mixer. Voeg dan het stijfgeslagen eiwit toe en schep alles voorzichtig maar goed door elkaar.
- Breek de lange vingers in stukken zodat ze onder in de ovale amuseglaasjes passen. Dompel de lange vingers in het koffie-frangelico mengsel en leg dan 2 stukjes onderin een amuseglaasje. Ze moeten lekker zompig zijn.
- Lepel daar het mascarponemengsel op en leg vervolgens weer 2 in koffie-frangelico gedrenkte stukjes lange vinger op.
- Sluit af met het mascarponemengsel. Zet de glaasjes in de koeling om op te stijven.
- Hak de hazelnoten fijn en meng met de cacaopoeder en strooi dit op de tiramisu vlak voor uitserveren.
- Fudge:Laat de chocolade au-bain-marie in de espresso smelten. Laat afkoelen en roer er de mascarpone en de grappa door.
- Doe het geheel in een vierkant bakje en laat 10 minuten opstijven in de blast-chiller. Zet in de koeling.
- Wanneer de fudge stijf is snijd je 14 kleine blokjes en garneer die met een chocolade koffieboon. Zet in de koeling tot uitserveren.
presentatie
- Zet de muffin, het glaasje met de tiramisu en de fudge op een bordje en serveer uit met een kopje koffie/thee en een glaasje Frangelico. Gebruik de Frangelico die op het sterke drank rek staat bij de bar.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


