Nagerecht

Whisky ijs en tonkabonen

menu: november 2014

14 personen

hoofdingrediënten

whisky, koffie, vanille

whisky ijs

3
dl
volle melk
3
dl
slagroom
180
g
eidooier, gepasteuriseerd
180
g
suiker
4
el
whisky

koffiebavarois

120
g
eidooier, gepasteuriseerd
60
g
suiker
1,2
dl
volle melk
2
dl
slagroom
50
g
pure chocolade
1
dl
sterke koffie
4
bl
gelatine

tonkacreme

1,5
dl
slagroom
1
st
vanillestokje
1,5
st
geschraapte tonkaboon

pastille van chocolade

150
g
karamel-chocolade
40
g
glucose
8
ml
whisky

bereiding

  1. KoffiebavaroisWeek de gelatine in ruim koud water.
  2. Klop de eidooiers samen met de suiker tot een luchtig geheel.
  3. Verwarm de melk met de warme koffie in een pannetje en laat hierin de chocolade smelten.
  4. Voeg het warme melkmengsel bij het eidooiermengsel en verwarm au bain marie tot het licht gebonden is.
  5. Voeg hier de uitgeknepen gelatine aan toe.
  6. Klop de slagroom lobbig en spatel dit voorzichtig door de massa.
  7. Giet in ovale glaasjes en laat opstijven in de koeling.
  8. Whiskyijs: Klop de eidooier samen met de suiker tot een luchtig geheel.
  9. Breng de melk met de room tegen de kook aan.
  10. Voeg het warme melkroommengsel toe aan de eidooiers en verwarm au bain marie tot het licht gebonden is en voeg de whisky toe.
  11. Laat afkoelen en draai er ijs van in de machine.
  12. Pastille van chocolade: Smelt de karamel-chocolade samen met de glucose au bain marie en voeg hieraan de whisky toe.
  13. Strijk uit op een bakpapier en laat afkoelen.
  14. Steek er kleine rondjes uit.
  15. Tonkacreme : Klop de slagroom luchtig en meng met het merg van een vanillestokje.
  16. Voeg tonkaboon toe en doe het in een spuitzak en leg weg tot gebruik in de koeling.

presentatie

  1. Leg een bolletje ijs in een klein steelpannetje op het bord en zet er schuin een karamel-chocoladepastille tegenaan.
  2. Zet het glaasje koffiebavarois ernaast en garneer met een laagje tonkacreme. 

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Banyuls Tradition Réserve 4 Ans

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten