
hoofdingrediënten
whisky, koffie, vanille
whisky ijs
3
dl
volle melk
3
dl
slagroom
180
g
eidooier, gepasteuriseerd
180
g
suiker
4
el
whisky
koffiebavarois
120
g
eidooier, gepasteuriseerd
60
g
suiker
1,2
dl
volle melk
2
dl
slagroom
50
g
pure chocolade
1
dl
sterke koffie
4
bl
gelatine
tonkacreme
1,5
dl
slagroom
1
st
vanillestokje
1,5
st
geschraapte tonkaboon
pastille van chocolade
150
g
karamel-chocolade
40
g
glucose
8
ml
whisky
bereiding
- Koffiebavarois: Week de gelatine in ruim koud water.
- Klop de eidooiers samen met de suiker tot een luchtig geheel.
- Verwarm de melk met de warme koffie in een pannetje en laat hierin de chocolade smelten.
- Voeg het warme melkmengsel bij het eidooiermengsel en verwarm au bain marie tot het licht gebonden is.
- Voeg hier de uitgeknepen gelatine aan toe.
- Klop de slagroom lobbig en spatel dit voorzichtig door de massa.
- Giet in ovale glaasjes en laat opstijven in de koeling.
- Whiskyijs: Klop de eidooier samen met de suiker tot een luchtig geheel.
- Breng de melk met de room tegen de kook aan.
- Voeg het warme melkroommengsel toe aan de eidooiers en verwarm au bain marie tot het licht gebonden is en voeg de whisky toe.
- Laat afkoelen en draai er ijs van in de machine.
- Pastille van chocolade: Smelt de karamel-chocolade samen met de glucose au bain marie en voeg hieraan de whisky toe.
- Strijk uit op een bakpapier en laat afkoelen.
- Steek er kleine rondjes uit.
- Tonkacreme : Klop de slagroom luchtig en meng met het merg van een vanillestokje.
- Voeg tonkaboon toe en doe het in een spuitzak en leg weg tot gebruik in de koeling.
presentatie
- Leg een bolletje ijs in een klein steelpannetje op het bord en zet er schuin een karamel-chocoladepastille tegenaan.
- Zet het glaasje koffiebavarois ernaast en garneer met een laagje tonkacreme.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Banyuls Tradition Réserve 4 Ans


