Nagerecht
Vruchten crumble met amandelroom, gebruineerde amandelen en vanille ijs
menu: oktober 2005
14 personen
hoofdingrediënten
crumble
300
g
bloem
150
g
boter
160
g
suiker
1
mp
zout
vruchten
300
g
perziken
300
g
appels
250
g
blauwe bessen
4
el
bruine bastard
suiker
amandelroom
2
dl
room
1
tl
amandelessence
10
g
suiker
vanilleroomijs
¼
l
melk
¼
l
room
1
st
vanillestokje gespleten
2
st
eieren
3
st
eierdooiers
115
g
suiker
10
g
vanillesuiker
50
g
amandelen
bereiding
- Crumble. Meng de ingrediënten voor de crumble met de mixer of met en vork tot een grofkorrelig deegmengsel (kruimeldeeg). Zet weg in de koelkast.
- Vruchten. Maak het fruit schoon en snijd de perziken en appels in stukjes van 1 cm. Doe het fruit in een schaal en bestrooi met suiker, verdeel het fruit over 14 soufflé bakjes. Strooi vlak voordat de crumble de oven in gaat, het deeg over het fruit. Verwarm de oven op 200°C en zet het gerecht 20 min. in het midden van de oven tot de crumble goudbruin is. Zet de temperatuur lager als de crumble te snel donker wordt.
- Amandelroom. Meng de amandelessence en de suiker door de room en klop half op. (dik vloeibaar) Let op essence, dat is snel overheersend in smaak en geur.
- Vanilleroomijs. Laat het vanillestokje 20 min. trekken in de melk. Haal het stokje eruit en krab het merg eruit. Doe het merg weer bij de melk. Roer de eieren en de dooiers glad met suiker en vanillesuiker. Giet lauwwarme melk erbij en verwarm het mengsel al roerende op zacht vuur tot het gaat binden. Klop de room half op tot dik vloeibaar en voeg deze toe. Draai ijs in de sorbetière.
- Amandelen: Bruineer de amandelen in een droge pan lichtbruin.
presentatie
- Leg op een koud bord de crumble en een bolletje ijs. Gameer af met amandelroom en amandelen.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


