
hoofdingrediënten
haring en aardappel
aardappelblini's
300
g
puree aardappelen
40
g
bloem
80
g
eiwit
1
st
ei
2
st
maatjesharing
1
st
rode paprika
14
tk
rozemarijn
1
tn
knoflook
1
dl
olijfolie
suiker
aardappel
7
st
roseval aardappelen ong. 8cm hoog
70
g
avruga eitjes
100
g
crème fraîche
1
st
citroen
1/4
bs
bieslook
peper en zout
haringtartaar
5
st
maatjesharing
1
st
appel (granny smith)
14
st
groene olijven
1
st
citroen
7
tk
peterselie
500
g
pureeaardappelen
200
g
crème fraîche
60
g
olijfolie
kidde en 2 gaspatronen
bereiding
- Blinis. BEGIN MET DE PAPRIKA. Houd de paprika boven de vlam zodat het vel loskomt. Ontvel de paprika. Snijd de paprika in reepjes. Verwijder de pitjes.Leg ze in een ovenschaal en bestrooi ze met peper, zout en een klein beetje suiker. Voeg de afgeritste blaadjes van 5 takjes rozemarijn toe en de gesnipperde knoflook. Besprenkel met de olijfolie. Zet de paprika in de oven op 100 graden en konfijt gedurende anderhalf uur.
- Kook de aardappelen in gezouten water gaar, giet af en stoom droog. Pureer de aardappelen en vermeng met het ei, het eiwit en de bloem en breng op smaak met peper en zout. Maak van dit beslag kleine blinis in een anti-aanbakpan op de volgende manier: Maak met een kleine ijsbolschep bolletjes van het beslag en doe deze in de pan. Duw met natte vingers deze bolletjes plat tot blini dikte.
- Haal de paprika uit de oven, ontvel en snijd in brunoise.Snijd elke filet van de maatjesharing in 4 stukjes.
- Aardappel. Snijd de aardappelen doormidden en haal een stukje van de bodem zodat ze blijven staan.
- Hol de halve aardappelen uit met een boortje en laat een mooi randje over.
- Kook de uitgeholde aardappelen in gezouten water beetgaar, giet af en laat afkoelen.
- Maak zestes van de citroen en pers de citroen uit.
- Vermeng de crème fraîche met het sap van een halve citroen, de zeste en het gesnipperde bieslook. Breng op smaak met peper en zout.
- Vul de afgekoelde aardappelhelften met deze crème en bedek ze met een laagje avruga eitjes.
- Haringtartaar. Snijd de haring en de appel in kleine blokjes. Snijd de olijven in ringetjes.Meng dit met het citroensap, de gesnipperde peterselie en wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en bewaar het kookvocht. Pureer de aardappelen en meng er 150 g kookvocht onder. Druk door een zeef. Voeg crème fraîche en olijfolie toe en breng op smaak. Giet dit mengsel in een kidde en draai er 2 gaspatronen op.
presentatie
- Zet op een langwerpig bordje links een halve aardappel met avruga eitjes.
- Leg in het midden een blini met daarop een stukje haring en daarop een beetje brunoise van paprika. Prik er een klein takje rozemarijn in.
- Schep wat haringtartaar in een hoog amuseglaasje en spuit er de aardappel espuma op. Plaats dit rechts op het bordje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
120 minuten
wijnsuggestie
Clos La Carizière, Toro Albalá Fino Eléctrico



