Nagerecht
Vanille ijs, gebakken appel, cranberrymuffin en kaneelsabayon
menu: januari 2008
14 personen

hoofdingrediënten
7
st
elstar appels
4
dl
suikerwater
50
g
poedersuiker
2
st
vanillestokjes
1
dl
witte wijn
1
dl
rum
2
st
sinaasappels (alleen rasp)
50
g
blanke rozijnen
½
bs
munt
allesbinder
180
g
eierdooier
50
g
poedersuiker
1
tl
kaneel
2½
dl
witte wijn
150
g
eierdooier
125
g
suiker
5
dl
melk
1½
dl
room
1
st
vanillestokje
1
st
citroen
150
g
bloem
16
g
bakpoeder
½
tl
zout
1
tl
koekkruiden
50
g
suiker
1
st
losgeklopt ei
¾
dl
melk
¾
dl
zonnebloemolie
100
g
gekonfijte cranberries
25
g
blanke, ongebrande hazelnoten
bereiding
- Snijd van 1 appel flinterdunne ronde plakjes, haal ze door het suiker water, leg ze op een bakmatje en laat ze in een oven van 100 graden drogen. Doe een lepel tussen de deur zodat het vocht weg kan.
- Wel de rozijnen.
- Snijd de rest van de appels in partjes (8 partjes per appel)
- Bak de appels goudbruin en voeg de vanillemerg en poedersuiker toe.
- Blus af met de witte wijn en de rum, voeg de gewelde rozijnen en sinaasappelrasp toe. Vlak voor uitserveren de saus eventueel wat binden met allesbinder.
- IJs: Verwarm de melk met het opengesneden vanillestokje.
- Klop de dooiers met de suiker schuimig en voeg het sap van ¼ citroen toe.
- Voeg al kloppend de hete melk toe en verwarm het mengsel tot 85 graden.
- Laat de pan schrikken in koud water en blijf regelmatig roeren.
- Zeef het mengsel en draai er in de ijsmachine ijs van. Halverwege de draaitijd de room langzaam toevoegen.
- Als het ijs klaar is even in de diepvries zetten. Wat later 14 bollen ijs scheppen en die op een plaat in de vriezer bewaren. (afdekken met plasticfolie).
- Cranberrymuffins: zeef de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout in een kom en meng er de suiker door.
- Meng in een ander schaaltje de olie, de melk en het losgeklopte ei. Meng dit door het bloemmengsel. Doe dit snel en roer er geen glad beslag van.
- Hak de hazelnoten in de keukenmachine of met de vijzel. Meng de gehakte noten en de cranberry’s door het beslag. Het wordt een vast en beetje grof beslag.
- Vul 14 siliconen vormpjes met dit mengsel en bak in de hete lucht oven op 200 graden. Ongeveer 15 minuten. Prik met een satéprikker om te kijken of ze gaar zijn en laat dan afkoelen.
- Sabayon: Klop de eiermassa samen met de suiker, kaneel en wijn au bain marie tot een gebonden, luchtige saus. Dit wordt zeer schuimig als je de mixer gebruikt.
presentatie
- Neem de langgerekte bordjes. Leg ongeveer 4 partjes appel links op het bordje en schep er wat rozijnen over.
- Leg in het midden de bol ijs en steek daar een gedroogd appelplakje in.
- Leg naast de bol wat sabayon en plaats rechts op het bord een cranberrymuffin
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


