
hoofdingrediënten
vanille-aardbeienmillefeuille
500
g
aardbeien
35
g
poedersuiker
grand marnier (1½ borrelglaasje)
banketbakkersroom
5
dl
volle melk
1
st
vanillestokje
200
g
eidooier
100
g
fijne tafelsuiker
25
g
bloem
millefeuille
10
pl
bladerdeeg
4
tk
munt
aardbeien-yoghurtijs
250
g
aardbeiencoulis
1/2
st
citroen
150
g
fijne tafelsuiker
8½
dl
volle yoghurt (turkse, 10% vet)
1½
tl
vanillesuiker
bereiding
- Banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje in de lengte door, doe het samen met de melk in een pan, breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten trekken.
- Klop intussen van de eidooier met de suiker een bleke luchtige massa en roer er beetje bij beetje de bloem door, meng alles grondig.
- Neem het vanillestokje uit de melk.
- Giet de hete melk voorzichtig al roerend bij de geklopte dooiers en laat het mengsel in 3 tot 4 minuten dikker worden.
- Doe alles in een schone kom, bestuif met wat poedersuiker, dit om velvorming te voorkomen en laat afkoelen.
- Aardbeien. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes, snijd ze in plakjes en leg ze in een kom. Houd 14 plakjes aardbei achter voor garnering.
- Sprenkel de Grand Marnier en poedersuiker over de rest van de aardbeien en schep losjes om.
- Millefeuille. Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de plakjes bladerdeeg in tweeën en laat ze ontdooien. Prik met een vork een aantal gaatjes in de plakjes deeg.
- Leg de plakjes op een bakmatje en bak ze 6 tot 10 minuten tot het gebak goudgeel en gerezen is.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Snijd de plakjes met een kartelmes overdwars doormidden.
- Aardbeien yoghurt ijs. Meng de aardbeiencoulis met de rasp en het sap van 1/2 citroen, de suiker, de yoghurt en de vanillesuiker en draai er in de machine ijs van.
presentatie
- Leg op elk bordje een plakje deeg en bestrijk dit met ongeveer 1 eetlepel banketbakkersroom.
- Leg hier plakjes aardbei op, dan weer een plakje deeg.
- Herhaal met een volgende lepel banketbakkersroom, aardbeienplakjes en een derde plakje deeg.
- Bestuif het geheel met poedersuiker en garneer af met een plakje aardbei en een blaadje munt.
- Leg er een bolletje aardbeien yoghurt ijs naast.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


