Nagerecht

Tulpje met vruchtensalade, amandelijs en yuzucreme

menu: september 2012

14 personen

hoofdingrediënten

yuzucreme

2
dl
room
3
st
eieren
125
g
suiker
½
dl
yuzusap

muntsuiker

½
bs
verse munt
50
g
rietsuiker

amandelijs

dl
volle melk
dl
room
60
g
amandelpoeder
150
g
eidooiers
150
g
suiker
paar druppels amandelextract

tulpenbeslag

100
g
zachte boter
100
g
bloem
2
dl
eiwit
200
g
poedersuiker
100
g
amandelpoeder
50
g
amandelschaafsel

vruchtensalade

2
st
sinaasappelen
1
st
mango, rijpe
2
st
appel, pink lady
100
g
frambozen
¼
st
ananas
14
st
ananaskersen
14
st
muntblaadjes

bereiding

  1. Amandelijs: Doe melk, room, amandelpoeder en een paar druppels amandelextract in een pannetje en breng even aan de kook. Neem van het vuur en laat 30 minuten trekken.
  2. Doe de eidooiers en de suiker in een kom en klop tot een wit schuim.
  3. Breng de melk op 85 graden en giet over het eimengsel en verwarm au bain Marie tot het geheel gebonden is (NIET LATEN KOKEN) en laat afkoelen.
  4. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van.
  5. Tulpenbeslag: Doe de zachte boter in een mengkom en spatel er gezeefde bloem doorheen.
  6. Klop de eiwitten los (niet stijf) met een garde en spatel door het bloemmengsel.
  7. Spatel de poedersuiker en amandelpoeder voorzichtig door het beslag.
  8. Strijk 14 koekjes van 12cm doorsnede dun uit op het bakmatje, gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel en bestrooi de rand met amandelschaafsel. ( 2 stuks op een bakmatje).
  9. Bak af op 180 graden tot ze lichtbruin gebakken zijn.
  10. Ga snel te werk! Haal na het bakken de koekjes met een paletmes meteen van het bakmatje.
  11. Leg ze op een omgekeerd metalen bakje ( met de met amandel bestrooide kant onder) en druk voorzichtig zodat er een bakje ontstaat.
  12. Ga snel te werk en bewaar ze in een afgesloten trommel.
  13. Yuzucreme: Doe alle ingrediënten in een steelpan en meng goed door elkaar.
  14. Zet op het vuur en bind de saus voorzichtig zonder te koken.
  15. Laat afkoelen en giet het mengsel in een spuitflacon en zet koel weg.
  16. Muntsuiker: LET OP HOUD DE TOPJES APART VOOR DE GARNERING.
  17. Pluk de blaadjes van de munt, knip ze in stukjes en doe ze met de suiker in een vijzel.
  18. Stamp ze fijn tot de suiker de munt volledig heeft opgenomen en bewaar in een afgesloten bakje.
  19. Vruchtensalade: Snijd de vruchten in gelijke blokjes en partjes.
  20. Gebruik bij de sinaasappel alleen het vruchtvlees.
  21. Schil totdat je geen wit meer ziet, snijd de partjes tussen de vliezen uit.
  22. Meng de sinaasappel, mango, appel en ananas met eventueel wat suiker.
  23. De frambozen en ananaskersen worden pas bij het dresseren toegevoegd.

presentatie

  1. Trek wat yuzustrepen op het bord en plaats het tulpengebakje erop.
  2. Vul met een bolletje amandelijs en de vruchtensalade.
  3. Werk af met wat frambozen en ananaskersen en strooi er poedersuiker over en garneer af met wat muntsuiker en een muntblaadje.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten