Kaas

Terrine van Limburgse streekkaasjes met appelstroop

menu: november 2008

14 personen

hoofdingrediënten

terrine

225
g
val dieu
100
g
rommedou
16
pl
grottenkaas
375
g
room
75
g
witte port (ong 9 el)
snufje zout
7,5
g
blad gelatine

stroop

l
biologisch appelsap troebel (zonder conserveermiddel)
60
g
bruine basterdsuiker
citroensap

compote

15
st
gedroogde zwarte pruimen (ontpit)
150
g
suiker
6
st
kardemomvruchtjes

bereiding

  1. Laat het appelsap met de bruine suiker en een druppeltje citroensap inkoken tot stroop. Wanner de stroop bellen vormt is hij genoeg ingekookt. Neem af en toe een proef door een druppeltje stroop af te laten koelen en te controleren of het dik genoeg is. Je moet 3 dl overhouden.
  2. Doe de warme stroop in 14 glaasjes en laat afkoelen.
  3. Week de gelatine in koud water.
  4. Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en leg er de plakken grottenkaas in.
  5. Snijd de Val Dieu in grove stukken en verwarm ze in een pan met de room, witte port en zout.
  6. Los de gelatine op in dit kaasmengsel en roer goed. Laat afkoelen.
  7. Snijd de Rommedou in fijne blokjes en roer die door de kaasmassa als die al wat opgesteven is.
  8. Giet alles in de vorm. Dek toe met de overhangende kaas en zet in de blastchiller tot het stijf genoeg is en zet daarna in de koeling. (ongeveer 45 min.)
  9. Kook de rode port met de suiker en de kardemom tot de suiker is opgelost. Giet de port over de pruimen en laat afkoelen. Laat de pruimen even uitlekken en verwijder de kardemom.
  10. Hak de pruimen tot een compote.

presentatie

  1. Snijd plakken van de kaasterrine en laat op kamertemperatuur komen. (doe dit tijdens de opmaak van het hoofdgerecht) Gebruik een warm mes.
  2. Vorm quenelles van de pruimencompote.
  3. Plaats een plak kaasterrine, pruimencompote en het glaasje stroop naast elkaar op een rond bord.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten