
hoofdingrediënten
gerookt gevogelte
terrine
200
g
gerookte eendenborst
100
g
gerookte duivenborst
200
g
gerookte kipfilet
2,5
dl
kippenbouillon
4
bl
gelatine
15
ml
rode port
500
g
prei
100
g
shii-take
500
g
tomaten
cumberlandsaus
300
g
rode bessengelei
20
ml
rode port
1/2
st
sinaasappel
1/2
st
citroen
5
ml
gembersiroop
1
st
sjalot
1
mp
mosterdpoeder
1
st
frisee sla
1
bk
cherrytomaatjes
2
el
sjalotten edik ( marga vugs )
6
el
olijfolie
peper en zout
bereiding
- Terrine: Gelei Week de gelatine in ruim koud water. Verhit de bouillon met de port en voeg de uitgeknepen gelatine toe en laat afkoelen.
- Het lichtgroen en wit van de prei in lange repen snijden en ong. 5 minuten blancheren.
- Snijd het gevogelte in dunne plakken op de snijmachine of met de hand.
- Tomaten plisseren, ontdoen van zaadlijsten en in kleine blokjes snijden.
- Shii-take in reepjes snijden en kort aanzetten in de boter.
- Bekleed de halfronde terrinevorm met plastic folie.De terrinevorm dwars op de lengterichting bekleden met prei. Laat de repen prei er aan beide kanten overhangen.
- Giet een dunne laag gelei onderin de terrinevorm. Maak verschillende lagen met het gevogelte, garnituur van tomaat en shii-take en giet telkens tussen de lagen wat gelei. Eindig met een laag gevogelte.
- De bovenkant van de terrine afdekken met prei.
- Laat de terrine 30 minuten opstijven in de blast chiller en daarna in de koeling.
- Cumberland saus: Snijd de sjalot fijn. Trek met een zesteur wat sinaasappelschillen zonder wit en blancheer deze kort.
- Breng de bessengelei, port en sap van een halve sinaasappel aan de kook.
- Voeg een mespunt mosterdpoeder, 5 ml citroensap en 5 ml gembersiroop toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg als laatste de fijngesneden sjalot en de reepjes sinaasappelschil toe en laat afkoelen.
- Garnituur: Verwijder de donkergroene blaadjes van de frisée. Was de lichtgroene blaadjes met koud water en slinger ze droog.
- Meng de olie en edik voor de dressing.
presentatie
- Leg wat friséesla in het midden van het bord en besprenkel met wat dressing.
- Leg hier een plak terrine op.
- Lepel de saus rondom de terrine.
- Garneer met cherrytomaatjes.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
oorsprong
LCC , februari 2000
wijnsuggestie
Pinot Gris Cuvée Réserve


