Hoofdgerecht

Tajine van lamsvlees met honing en amandelen

menu: februari 2010

14 personen

hoofdingrediënten

tajine

2
kg
lamsvlees (van de nek of schouder)
1
tl
gemberpoeder
1
tl
zwarte peper
1
el
ras el hanout
¼
tl
saffraandraadjes
dl
water
2
st
uien
2
tn
knoflook
2
st
kaneelpijpjes
300
g
rozijnen (ongezwaveld)
125
g
amandelen (wit)
250
g
honing (bloemenhoning)
tl
kaneelpoeder
100
g
boter
peper en zout

brood

600
g
bloem
2
tl
venkelzaad
11
g
gedroogde gist (1 zakje)
1
kl
honing
5
dl
melk
30
g
eigeel
1
el
melk
5
g
zout
olijfolie

hummus

1
st
blik kikkererwten (400-450 g)
75
g
tahin (sesampasta)
2
tn
knoflook
1
st
citroen
zeezout, cayennepeper
takjes koriander voor de garnering
olijfolie

bereiding

  1. Tajine. Meng gemberpoeder, peper, ras el hanout, saffraan, en het water. Wrijf met de helft van deze massa het in blokken gesneden vlees in.
  2. Snipper de uien en de knoflook.
  3. Braad het vlees in gedeelten aan zodat het goed kan bruinen. Doe al het aangebraden vlees in een grote stoofpan (met glazen deksel). Voeg ui, knoflook, en kaneelpijpjes toe. Giet er kokend water bij zodat het vlees net niet onder staat. Breng aan de kook. Wanneer het vlees aan de kook is, de stoofpan op de doorkookplaat zetten. Het geheel moet niet hard koken maar heel zachtjes pruttelen. Zet het schuifje van de deksel open zodat het vocht kan ontsnappen.
  4. Meng de rozijnen met de rest van de kruidenpasta en giet er een beetje kokend water over. Laat 1 uur trekken.
  5. Voeg de rozijnen met het vocht, de amandelen, honing en gemalen kaneel bij het vlees voegen. Laat nog verder stoven en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Pas op voor aanbranden. Op het eind moet je bijna geen vocht meer overhebben.
  6. Brood. Meng bloem, venkelzaad en zout. Voeg de gist samen met de honing aan de bloem toe.
  7. Dan beetje bij beetje de lauwe melk toevoegen onder voortdurend kneden. (met de hand of met de deeghaak in de kitchen-aid. Het deeg moet mooi samenhangen en niet te nat of te korrelig zijn. Het kan zijn dat niet alle melk nodig is. Hoe langer je kneedt hoe mooier de structuur van het deeg wordt.
  8. Laat het deeg 1 uur op een met bloem bestoven ondergrond op een warme plek en afgedekt met huishoudfolie, rusten. Het deeg moet 1x in volume toenemen. Als de warmhoudkast niet te hoog staat kun je het deeg daar ook in late rijzen. (max 40 à 50 graden)
  9. Verdeel het deeg in 7 stukken en rol daar ballen van.
  10. Bestuif het werkblad ruim met bloem en rol iedere bal uit tot een plak van 1,5 cm dik en een diameter van 12 à 15 cm.
  11. Leg de broden op een bakmat en die weer op een bakplaat. Prik iedere brood 12 x met je wijsvinger in zodat er overal putjes zitten.
  12. Meng 1 el melk met het eigeel en bestrijk daar de broden mee.
  13. Bak de broden in een voorverwarmde oven van 210 graden in 15 à 20 minuten gaar.
  14. Hummus. pureer de uitgelekte kikkererwten en voeg de tahin, de geperste knoflook en 4 el citroensap toe. Meng goed. Breng op smaak met zeezout en cayennepeper. Wanneer de hummus te dik is kun je een scheutje water en/of olijfolie toevoegen.

presentatie

  1. Doe het vlees in een kleine ring en zet links op het bord.
  2. Snijd het brood en leg een stukje op het bord.
  3. Doe de hummus in een porseleinen steelpannetje, druppel er wat olijfolie op en zet rechts op het bord. Leg er een blaadje koriander op.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten