Nagerecht

Taart met citroen en limoenroom en vanille ijs

menu: juni 2006

14 personen

hoofdingrediënten

deeg

125
g
boter
100
g
poedersuiker
1
mp
zout
250
g
bloem
2
st
eidooiers
2
el
koude melk
eiwit

vulling

175
g
fijne tafelsuiker
4
st
grote scharreleieren
1,75
dl
room
1
dl
limoensap (5 limoenen)
1
dl
citroensap (2 citroenen)
4
st
limoenen (rasp)

blindbakvulling

poedersuiker
28
st
aardbeien
2
dl
aardbeiencoulis

vanille-ijs

7,5
dl
melk
2,5
dl
room
1
st
vanillestokje, gespleten
7
st
eidooiers
200
g
suiker
10
g
vanillesuiker
citroensap

bereiding

  1. Deeg. Maak het deeg met de kitchen-aid. Voeg eerst de boter, de suiker en het zout toe en laat romig worden.
  2. Voeg dan de bloem en de eidooiers toe. Wanneer het deeg op grof broodkruim lijkt de koude melk toevoegen.
  3. Maak er dan een bal van en kneed het deeg vooral niet te lang want het moet een beetje kruimelig blijven.
  4. Rol de deegbal in de folie en laat 1 uur in de koelkast rusten
  5. Vet het bakblik in en stuif er wat bloem over. Neem het bakblik met het kartelrandje.
  6. Snijd plakken van ½ cm van de deegbal. Bekleed de bakvorm met deze plakken en druk ze aan elkaar. Zet de vorm weer in de koelkast voor ongeveer een ½ uur
  7. Knip van vetvrij bakpapier een groot rond dat je op het deeg legt en daar komt de blindbakvulling op. Zet 15 min in een oven van 180 graden. Verwijder de blindbakvulling en bestrijk de taartbodem met eiwit en zet nog 2 min. in de oven.
  8. Vulling. Klop de suiker en de eieren samen in een kom. Voeg geleidelijk de room en het sap en de limoenrasp toe.
  9. Plaats de taartbodem weer in de oven en giet er dan de vulling in zonder te morsen. Schuif de taart voorzichtig in de oven (zonder de vulling tussen het deeg en de vorm te laten lopen) en bak de taart in 40-45 minuten in een oven van 180 graden. Als de vulling stevig is en alleen in het midden nog wat zacht is, is hij klaar. Laat afkoelen
  10. Vlak voor het uitserveren met poedersuiker bestrooien.
  11. Aardbeien. Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  12. Verwarm de coulis en voeg wat suiker naar smaak toe. Eventueel een beetje binden met allesbinder. Laat afkoelen en meng er dan de aardbeien door.
  13. Vanille ijs. Laat het vanillestokje 20 min. trekken in de melk en room. Haal het stokje eruit en krab het merg eruit. Doe het merg bij de melk en de room. De dooiers loskloppen met de suiker en vanillesuiker en wat citroensap. De hete room/melk toevoegen aan de dooiers en laten binden. Niet koken. Laten afkoelen en in de ijsmachine draaien.

presentatie

  1. Snijd 14 kleine puntjes van de taart en plaats dit op een bord.
  2. Leg aan de zijkant van het taartpuntje een bergje aardbeien in saus en een bolletje ijs.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten