Soep
Soepje met zuurkool, knolselderij, kerrie, garnalen en een ansjoviskoekje
menu: februari 2020
14 personen

hoofdingrediënten
knolselderij, zuurkool, garnalen
knolselderijsoep
1
st
ui
3
tn
knoflook
3
el
olijfolie
1
st
knolselderij
2
bl
verse laurier
1,5
l
kippenbouillon (van 3 tabletten)
100
ml
volle melk
150
ml
kookroom
zuurkool
350
g
zuurkool
kerrieroom
2
tl
kerrie
2
el
olijfolie
100
ml
slagroom
2
el
zure room
scheutje gembersiroop
ansjoviskoekjes
4
pl
bladerdeeg
2
el
bloem
12
st
ansjovisfilets
garnering
200
g
hollandse garnalen
14
stng
bieslook
bereiding
- Soep: Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Snijd met een mes de schil van de knolselderij en snijd in stukken.
- Verwarm de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
- Voeg de knolselderij, bouillon, melk, laurierblad, kookroom en een gedeelte (100 gram) van de zuurkool toe.
- Laat alles zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.
- Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer. Indien nodig door een bolzeef wrijven.
- Kook de rest van de zuurkool gaar in wat water met een klontje boter.
- Kerrieroom: Meng in een kleine steelpan kerriepoeder met olijfolie en zet kort aan op laag vuur.
- Klop de slagroom tot yoghurtdikte, meng met de zure room en de afgekoelde kerrieolie.
- Ansjoviskoekjes: Ontdooi het bladerdeeg.
- Wrijf de ansjovis fijn tot puree in een vijzel.
- Bestrijk 2 plakken met de ansjovispuree en leg op allebei de plakken een tweede plak.
- Rol de plak strak op tot een rolletje.
- Wikkel in plastic folie, draai de uiteinden strak dicht en laat opstijven in de koeling.
- Snijd de rol in plakken van 0,5 cm dik.
- Rol ze met een deegroller op een bebloemd aanrechtblad goed plat.
- Leg ze op een beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin op 190ºC.
presentatie
- Let op : Zet de borden met de vulling alvast klaar. Zet een kleine ringvorm van 4 cm in het midden van het bord en leg er een laagje zuurkool in.
- Verdeel hierop de garnaaltjes en druk goed aan.
- Schep er kerrieroom op.
- Snijd de bieslook zeer klein en strooi over de kerrieroom.
- Voor uitserveren: Schuim de hete soep op met de staafmixer.
- Giet over in een schenkkan en giet rondom de taartjes en serveer snel uit.
- Leg het ansjoviskoekje op de rand van het bord erbij.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Bianco di Custoza DOC ‘Podere San Michelin’, Pinot grigio, Portal da Calçada Branco, Scrubby Rise White


