Nagerecht



Sinaasappeltaartje, vanille-ijs met sinaasappelsaus en basilicumschuim
menu: mei 2013
14 personen

hoofdingrediënten
sinaasappel, vanille-ijs
Sinaasappeltaartje, tuillebakje
60
g
geschaafde amandelen
250
g
bruine basterdsuiker
125
g
bloem
60
g
boter
½
dl
sinaasappelsap
75
g
pure chocolade
Crème suisse
1
st
vanillestokje
½
dl
melk
1
dl
slagroom
60
g
eierdooiers
50
g
suiker
30
g
bloem
1
dl
slagroom (geklopt)
2
el
grand marnier
Sinasappelmengsel
3
st
sinasappels
3
el
sinasappelmarmelade
Vanille-ijs
1
st
vanillestokje
3
dl
melk
3
dl
slagroom
180
g
eierdooiers
200
g
suiker
Sinasappelsaus
200
g
suiker
2
dl
sinaasappelsap
basilicumschuim
1
bs
basilicum van 50 gr
1
dl
water
100
g
suiker
½
dl
water
1
dl
slagroom
½
bl
gelatine
bereiding
- Tuillebakje: Smelt de boter en meng met de rest van de ingrediënten, behalve de chocolade, tot een glad beslag. Laat 30 minuten rusten.
- Maak bolletjes van ong 25 g van het deeg en druk voorzichtig plat op een met een siliconenmatje bedekte bakplaat.
- Leg 2 bolletjes op een matje want het deeg loopt uit.
- Bak ze goudbruin in ong. 8 minuten op 180 graden.
- Laat ze iets afkoelen en vouw ze over een omgekeerd klein metalen bakje tot een tuillebakje. Herhaal dit tot je 14 bakjes hebt. Als je beslag over hebt, kun je er koekjes van bakken voor bij de koffie.
- Smelt de chocolade au bain Marie en bestrijk hiermee de bodem van de afgekoelde bakjes. Bewaar in een afgesloten trommel.
- Creme Suisse: Splijt een vanillestokje in de lengte en laat 15 min. trekken op laag vuur in de melk en room. Houd een scheutje koude melk achter.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan het melkroommengsel.
- Roer de eierdooiers met de suiker, bloem en achtergehouden melk tot een glad mengsel.
- Verwarm het mengsel met een deel van het warme roommengsel.
- Giet alles in het melkroommengsel en laat onder goed roeren koken totdat de bloem gaar is geworden (1-2 min.).
- Laat dit mengsel afkoelen, voeg de geklopte room toe en breng op smaak met Grand Marnier (dit is de vulling voor het tuillebakje).
- Sinaasappel: Snijd de sinaasappelpartjes uit de vliesjes en laat uitlekken.
- Verwarm de marmelade en schep er de partjes sinaasappel door.
- Vanille ijs: Splijt het vanillestokje in de lengte en laat 15 minuten trekken in het melkroommengsel op een laag vuur.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan het melkroommengsel.
- Roer de eierdooiers met de suiker tot een glad mengsel, voeg voorzichtig het warme roommengsel toe en laat binden (niet koken).
- Laat afkoelen en draai er ijs van.
- Sinaasappelsaus: Laat suiker karameliseren en blus af met het sap.
- Laat een beetje indampen en afkoelen.
- Basilicumschuim: Verwijder de dikke stelen van de basilicum.
- Blancheer de blaadjes en de dunnere stelen.
- Breng water met suiker aan de kook, laat even doorkoken tot alle suiker goed opgelost is en laat afkoelen.
- Voeg de basilicum toe aan het suikerstroopje en draai fijn in de keukenmachine.
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Los de uitgeknepen gelatine op in ½ dl warm water.
- Meng de slagroom, basilicumstroop en de gelatine met elkaar.
- Giet alles in de kidde, zet er een patroon op, schud horizontaal en plaats in de koeling.
presentatie
- Plaats een tuillebakje op een bord en vul dit met de crème suisse en daar bovenop de sinaasappelpartjes.
- Vul een coupe met onderin de sinaasappelsaus, daarop het bolletje vanille ijs en werk af met een toef basilicumschuim en plaats naast het tuillebakje.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Toro Albalá Fino Eléctrico


