Nagerecht
Semifreddo van walnoten met vijgensaus, krokant chocoladeschots en vanilleschuim
menu: november 2011
14 personen

hoofdingrediënten
semifreddo
80
g
kristalsuiker
120
g
walnoten
200
g
gepasteuriseerde eidooier
2
dl
melk
100
g
kristalsuiker
2
st
vanillestokjes
4
st
gelatineblaadjes
100
g
honing
4
dl
slagroom
15
g
vanillesuiker
vanilleschuim
2
dl
melk
2
dl
slagroom
1
st
vanillestokje
50
g
gepasteuriseerde eidooier
50
g
kristalsuiker
10
g
witte chocolade
½
bl
gelatine
vijgenjus
10
st
verse vijgen
2
dl
rode wijn
1
dl
port
75
g
glucosesiroop
1
st
kaneelstokje
sap van hele sinaasappel
15
g
vanillesuiker
krokante schotsen
2½
dl
melk
15
g
cacaopoeder
1
el
honing
45
g
bloem
50
g
kristalsuiker
25
g
pure chocolade
bereiding
- Semifreddo: Laat 80 g suiker op een laag vuur smelten en dan voorzichtig karamelliseren.
- Neem de pan van het vuur en roer de walnoten erdoor.
- Laat de massa koud worden op een siliconenmat en maal het niet al te fijn in de keukenmachine.
- Roer au bain Marie de eidooier met melk, 100 gram suiker en opengesneden vanillestokjes tot een mooie lobbige massa en laat afkoelen. Haal de stokjes eruit.
- Week gelatine in ruim koud water.
- Verwarm de honing en los hierin de geweekte en uitgeknepen gelatine op en klop door de dooiermassa.
- Klop de slagroom lobbig en spatel door de massa.
- Spatel de helft van het walnotengruis erdoor en bewaar de andere helft ter garnering.
- Bewaar voor de garnering het walnotengruis in een afgesloten doos.
- Doe het geheel in een cakevorm en zet in de snelvriezer gedurende 20 minuten.
- Bewaar daarna in de gewone vriezer.
- Vanilleschuim: Gelatine weken in ruim koud water.
- Breng melk met de room en het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat even trekken.
- Haal het stokje eruit en neem van het vuur af.
- Voeg de eidooier, suiker en witte chocolade toe en voeg de uitgeknepen gelatine toe.
- Doe alles in de sifon met 1 gaspatroon en schud en bewaar in de koelkast.
- Krokante schotsen: Vermeng alle bestanddelen voor de schotsen in een pan en roer glad.
- Verwarm de massa al roerend op een laag vuur tot het gaar is en laat afkoelen.
- Strijk de massa heel dun uit op twee siliconenmatten.
- Bak op 130 graden in ong. 15 minuten krokant.
- Breek er meteen schotsen van in het gewenste model en laat afkoelen.
- Vijgenjus: Schil voor de vijgenjus de vijgen en snij in stukken.
- Breng de overige bestanddelen aan de kook en laat ze op halfhoog vuur tot sausdikte inkoken.
- Leg de geschilde vijgen erin en laat ze zachtjes meekoken tot ze gaar zijn.
- Pureer de jus met de staafmixer.
presentatie
- Giet de vijgenjus in diepe ronde bordjes en leg er vierkant stukje semifreddo in.
- Spuit er vanilleschuim overheen en garneer met het walnotengruis en de krokante schotsen.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


