Nagerecht

Semifreddo van walnoten met vijgensaus, krokant chocoladeschots en vanilleschuim

menu: november 2011

14 personen

hoofdingrediënten

semifreddo

80
g
kristalsuiker
120
g
walnoten
200
g
gepasteuriseerde eidooier
2
dl
melk
100
g
kristalsuiker
2
st
vanillestokjes
4
st
gelatineblaadjes
100
g
honing
4
dl
slagroom
15
g
vanillesuiker

vanilleschuim

2
dl
melk
2
dl
slagroom
1
st
vanillestokje
50
g
gepasteuriseerde eidooier
50
g
kristalsuiker
10
g
witte chocolade
½
bl
gelatine

vijgenjus

10
st
verse vijgen
2
dl
rode wijn
1
dl
port
75
g
glucosesiroop
1
st
kaneelstokje
sap van hele sinaasappel
15
g
vanillesuiker

krokante schotsen

dl
melk
15
g
cacaopoeder
1
el
honing
45
g
bloem
50
g
kristalsuiker
25
g
pure chocolade

bereiding

  1. Semifreddo: Laat 80 g suiker op een laag vuur smelten en dan voorzichtig karamelliseren.
  2. Neem de pan van het vuur en roer de walnoten erdoor.
  3. Laat de massa koud worden op een siliconenmat en maal het niet al te fijn in de keukenmachine.
  4. Roer au bain Marie de eidooier met melk, 100 gram suiker en opengesneden vanillestokjes tot een mooie lobbige massa en laat afkoelen. Haal de stokjes eruit.
  5. Week gelatine in ruim koud water.
  6. Verwarm de honing en los hierin de geweekte en uitgeknepen gelatine op en klop door de dooiermassa.
  7. Klop de slagroom lobbig en spatel door de massa.
  8. Spatel de helft van het walnotengruis erdoor en bewaar de andere helft ter garnering.
  9. Bewaar voor de garnering het walnotengruis in een afgesloten doos.
  10. Doe het geheel in een cakevorm en zet in de snelvriezer gedurende 20 minuten.
  11. Bewaar daarna in de gewone vriezer.
  12. Vanilleschuim: Gelatine weken in ruim koud water.
  13. Breng melk met de room en het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat even trekken.
  14. Haal het stokje eruit en neem van het vuur af.
  15. Voeg de eidooier, suiker en witte chocolade toe en voeg de uitgeknepen gelatine toe.
  16. Doe alles in de sifon met 1 gaspatroon en schud en bewaar in de koelkast.
  17. Krokante schotsen: Vermeng alle bestanddelen voor de schotsen in een pan en roer glad.
  18. Verwarm de massa al roerend op een laag vuur tot het gaar is en laat afkoelen.
  19. Strijk de massa heel dun uit op twee siliconenmatten.
  20. Bak op 130 graden in ong. 15 minuten krokant.
  21. Breek er meteen schotsen van in het gewenste model en laat afkoelen.
  22. Vijgenjus: Schil voor de vijgenjus de vijgen en snij in stukken.
  23. Breng de overige bestanddelen aan de kook en laat ze op halfhoog vuur tot sausdikte inkoken.
  24. Leg de geschilde vijgen erin en laat ze zachtjes meekoken tot ze gaar zijn.
  25. Pureer de jus met de staafmixer.

presentatie

  1. Giet de vijgenjus in diepe ronde bordjes en leg er vierkant stukje semifreddo in.
  2. Spuit er vanilleschuim overheen en garneer met het walnotengruis en de krokante schotsen.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten