hoofdingrediënten
14
st
scholfilet van 70 g per stuk
2
st
zure bommen
2
st
citroenen
2
stng
bleekselderij
6
dl
visbouillon
2
dl
witte wijn
1
st
sjalot
2
el
zaanse mosterd
1
el
zaanse mosterd
1,5
dl
room
½
bs
dille
allesbinder
2
st
kropsla
100
g
veldsla
200
g
linzen le puy
2
st
sjalotten
1
l
gevogeltebouillon
uienmayonaise
1
st
ui
2,5
dl
arachideolie
1
el
mosterd
witte wijnazijn
45
g
eierdooier
14
st
cocktailprikkers en diepe borden
bereiding
- Linzen: snipper de sjalot, zet aan in wat olie, voeg de linzen en de gevogeltebouillon toe en laat gaar koken in ongeveer 20 minuten. Eventueel meer bouillon toevoegen als dat nodig is. Laat afkoelen
- Uienmayonaise: snipper de ui en kook gaar. Giet af en pureer met de staafmixer.
- Meng de eierdooier, mosterd, zout, peper, scheutje azijn en voeg scheutje voor scheutje de arachideolie toe. Meng de uienpuree met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de uitgelekte linzen met zoveel mayonaise als nodig is.
- Scholrolletjes: Pers 1 citroen en besprenkel de scholfilets met dit sap.
- Snijd de zure bommen in de lengte in 14 staafjes. (gebruik de slappe binnenkant niet) Schil de bleekselderij en snijd in 14 even lange staafjes als de zure bommen. Blancheer de bleekselderij staafjes kort.
- Dep de scholfilet droog en bestrooi licht met peper uit de molen. Bestrijk met de 2 el mosterd en leg er 1 staafje zure bom en 1 staafje bleekselderij op. Rol de filet op en zet vast met een cocktailprikker.
- Snipper de sjalot en fruit in wat boter. Blus met de wijn en de visbouillon. Voeg een beetje citroensap toe. Breng aan de kook.
- Leg de scholrolletjes in de bouillon en laat de vis 3 à 4 minuten pocheren (niet koken). Haal de scholrolletjes uit de bouillon, pak ze in met huishoudfolie en zet warm weg. (warmhoudkast)
- Zeef de bouillon, meet 3 dl af en laat 1/3 inkoken. Voeg de room, 1 el mosterd en de gehakte dille toe. Breng op smaak. Eventueel binden met allesbinder.
- Was de kroppen sla en zorg dat je 14 mooie bladeren hebt. Was de veldsla.
presentatie
- Leg op ieder bord een blad sla met een paar blaadjes veldsla.
- Leg daar een schepje linzenmayonaise op.
- Leg een warm scholrolletje op de linzen en schep er wat dillesaus overheen.
- Garneer met een plukje dille.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


