
hoofdingrediënten
14
st
scharfilets van 4 scharren en de graten voor visfond (¼ schar p.p.)
14
st
kerstomaatjes
2
dl
suikerstroop (100 gr suiker, 1 dl water)
100
g
tempura meel
kardemon
steranijs
korianderpoeder
tartaar
1
st
kreeft (600 g)
14
st
langoustines
4
el
mayonaise (zelf maken)
4
el
zure room
cayennepeper
kerriepoeder
schaaldierenbouillon
7
stng
bleekselderij (3 st voor fond)
3
st
uien (1 st voor fond)
1
st
blik tomatenpuree
50
cl
cognac
1½
l
visfond (zelf maken)
groenten
1
st
winterwortel
½
st
courgettes
½
st
knolselderij
½
st
meloen
1
bs
bieslook
50
cl
druivenpitolie
50
cl
champagne azijn
bereiding
- Voor de visbouillon zie basisreceptuur
- Trostomaatjes. Kook een suikerstroopje genoeg om 24 trostomaatjes in te marineren.
- Kruid dit stroopje stevig met de aangegeven kruiden.
- Ontvel de trostomaatjes en laat die zolang mogelijk marineren in de stroop.
- Tartaar. Kook de kreeft 5 minuten in kokend heet water.
- Haal het vlees uit scharen en staart, bewaar de schalen.
- Haal het staartvlees uit de langoustines.
- Snijd alle vlees zeer fijn en meng het met de mayonaise en de zure room.
- Breng op smaak met cayennepeper, zout en kerriepoeder.
- Groenten. Snijd alle groenten brunoise en blancheer ze kort.
- Snijd het vruchtvlees van de meloen in kleine blokjes.
- Meng alles door elkaar en breng op smaak met peper, zout, champagne azijn en druivenpitolie.
- Schaaldierenbouillon. Maak visfond met de helft van de groenten en de graten.
- Maak de schalen wat fijn en zet ze kort aan met een beetje groenten.
- Laat een lepel tomatenpuree kort mee bakken.
- Blus af met cognac en vervolgens met visfond.
- Laat het geheel een uur zachtjes pruttelen.
- Zeef het geheel en kook de saus zeer ver in tot een krachtige bouillon ontstaat.
- Afwerking. Vries de tomaatjes kort stevig in de snelvriezer.
- Maak een tempura beslag en haal de tomaatjes hier door.
- Frituur ze in een afzonderlijke pan met olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi de vis met peper en zout en een weinig bloem bak ze mooi bruin.
presentatie
- Dresseer de tartaar als een streep op een warmbord.
- Giet daar een lepel schaaldieren jus op.
- Leg er een reep groenten op en daar bovenop de visfilet.
- Leg aan weerzijden van de vis een gefrituurde tomaat.
- Serveer uit.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


