Tussengerecht
Salade van gerookte eendenborst, chips van truffelaardappel en eendenlever
menu: november 2012
14 personen

hoofdingrediënten
1200
g
eendenborst (4 stuks)
zout
peper
olie
rookoven
Salade
200
g
gemengde bladsla
3
st
truffelaardappelen
75
g
walnoten
100
g
rookspek (in smalle reepjes)
200
g
eendenlever
½
bs
bieslook
arachideolie
Dressing
3
el
aceto balsamico
2½
el
truffelolie
5
el
notenolie
1½
dl
zonnebloemolie
1
st
citroen
50
g
salsa tartufata
1
tl
poedersuiker
peper
zout
gembersiroop
bereiding
- Eendenborst. Verwijder het grootste gedeelte van het vet van de eendenborsten (gebruik dit vet om de eendenborsten na het roken in te bakken). Snijd het overgebleven vel kruiselings in. Leg de eendenborsten met de velkant op het rooster in de rookoven en rook ze gedurende 6 minuten. Smelt het eendenvet in een pan en bak hierin de eendenborsten rosé. Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
- Salade. Was de sla en maak droog in de slacentrifuge. Snijd de gewassen, ongeschilde truffelaardappelen in zeer dunne plakjes (gebruik een schaaf) en bak ze in de friteuse op 180 °C. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Hak de walnoten grof. Bak het spek goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd plakjes van de eendenlever en maak er rolletjes van. Bewaar tot gebruik in de koeling.
- Dressing. Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve de salsa tartufata, in een hoge beker en klop er een dressing van. Voeg de salsa toe en maak op smaak met peper, zout, poedersuiker en 2 el gembersiroop.
presentatie
- Meng de sla met een gedeelte van de dressing.
- Verdeel de sla over de borden.
- Snijd de eendenborsten in dunne plakjes en verdeel over de borden.
- Strooi het spek en de walnoten erover.
- Verdeel de gefrituurde chips van truffelaardappel over de borden.
- Garneer met de rolletjes eendenlever en de bieslook.
- Lepel de overgebleven dressing over de salade.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


