Hoofdgerecht
Runderstaartstuk met gepofte sjalotten, tijmjus, laurieraardappeltjes en geroerbakte zomergroenten
menu: juni 2015
14 personen

hoofdingrediënten
Runderstaartstuk
1400
g
runderstaartstuk
28
st
sjalot
4
dl
runderfond
2
dl
rode port
6
tk
tijm
150
g
boter
24
st
kleine nieuwe aardappelen
12
st
laurierblaadje (vers)
olijfolie
peper en zout
Zomergroenten
250
g
peultjes
250
g
sugarsnaps
250
g
doperwtjes (diepvries)
250
g
tuinboontjes (diepvries)
bereiding
- Runderstaartstuk. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 110°C.
- Snijd het vet van het staartstuk in een ruitmotief in tot net voor het vlees. Smelt de boter. Wrijf het vlees in met peper en zout.
- Schroei als eerste de vetkant van het vlees dicht en daarna rondom dicht.
- Leg het vlees in een ovenschaal en bedruip het met wat braadvocht. Zet het vlees in de oven totdat het een kerntemperatuur van 50°C bereikt heeft. Gebruik hiervoor de digitale vleesthermometer.
- Pel de sjalotten. Verpak ze in alufolie en leg ze bij het vlees in de oven.
- Verwarm het overgebleven braadvocht in een sauspan. Blus af met de port en de fond. Laat de jus inkoken. Voeg op het laatst de tijm toe en haal de pan van het vuur.
- Schrap zo nodig de nieuwe aardappeltjes en kook ze beetgaar.
- Zomergroenten. Haal de peultjes en de sugarsnaps af en blancheer ze in kokend water. Dop de tuinboontjes.
- VLAK VOOR UITSERVEREN: Wok de peultjes, sugarsnaps, doperwtjes en tuinboontjes in een pan met wat boter of olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal het vlees uit de oven en laat het 10 minuten rusten in alufolie alvorens het aan te snijden.
- Haal de sjalotjes uit de folie en houd ze warm.
- Zet de oven op 175ºC. Snijd de aardappeltjes iets in. Halveer de laurierblaadjes en steek deze in de inkepingen.
- Besprenkel de aardappeltjes met wat olijfolie, peper en zout en plaats ze terug in de oven voor ongeveer 10 minuten.
- Trancheer het vlees.
presentatie
- Verdeel het vlees over de borden.
- Leg er 2 sjalotten naast.
- Leg er 2 laurieraardappeltjes naast.
- Leg er de gewokte zomergroenten naast.
- Verdeel tot slot de tijmjus over de borden.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Laurent B. Rouge, Zweigelt


