Voorgerecht
Praline van gemarineerde tonijn met garnaaltjes, notensla en kerriemayonaise
menu: juni 2011
14 personen

hoofdingrediënten
14
st
tonijnfilet plakjes à ½ cm dikte
400
g
gepelde hollandse garnaaltjes
marinade
½
bs
dille
6
st
gemberbolletjes + aanhangend vocht
1
dl
witte wijnazijn
3
dl
olijfolie
peper en zout
kerriemayonaise
1
st
sjalotjes
10
g
boter
30
g
eidooier
1
el
witte wijnazijn
1½
dl
arachideolie
1
el
cognac
kerriepoeder
kruidendressing
1
st
lange sjalot
1
tn
knoflook
2
el
witte wijnazijn
½
bs
peterselie
½
bs
bladselderij
1½
dl
arachideolie
peper, zout
balsamicosiroop
75
g
gemengde rucolasla
bieslook
bereiding
- Marinade. Snijd ½ bos de dille fijn en hak de gembernootjes fijn.
- Meng de olijfolie met de witte wijn azijn, de fijngehakte gembernootjes met aanhangend vocht en 3 el fijngehakte dille tot een marinade. Smaak af met zout en peper.
- Leg de plakken tonijn gedurende ± 1 uur (zolang mogelijk)in de marinade.
- Kerriemayonaise. Snijd de sjalotjes fijn en fruit de sjalotjes in de boter glazig (1 minuut).
- Roer de kerriepoeder erdoor en nog 1 minuut op laag vuur meebakken, zodat de kerriepoeder door de boter wordt opgenomen.
- Afblussen met de cognac en laten afkoelen.
- Meng met de mixer de eidooiers met de witte wijn azijn.
- Voeg de arachideolie druppelsgewijs toe tot een gladde mayonaise is verkregen.
- Voeg het sjalot-kerriemengsel toe.
- Meng een deel van de garnaaltjes met ongeveer 2 eetlepels kerriemayonaise.
- LET OP: houd wat garnaaltjes apart voor de garnering!
- Kruidendressing. Maal in een keukenmachine het sjalotje en de knoflookteentjes, met de azijn en peterselie helemaal fijn.
- Voeg de bladselderij en de helft van de olie toe en laat de machine draaien tot de dressing egaal groen van kleur is.
- Voeg dan de overige olie toe en laat de machine nog even draaien.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Praline van tonijn. Leg een plak tonijn tussen 2 stukjes dubbelgevouwen plasticfolie en rol het met de deegroller dun uit.
- Schep op het uitgerolde tonijnplakje wat garnaaltjes.
- Vouw het plasticfolie bijeen en draai zodat er een bolletje ontstaat en zet deze tot gebruik met folie in de koelkast.
presentatie
- Maak de sla aan met de kruidendressing.
- Leg in het midden van een bord wat sla. Schik hierop de tonijn ’praline’,
- Trek met de kerriemayonaise een mooi patroon op het bord.
- Druppel wat groene kruidendressing om de salade, en spuit een klein druppeltje balsamicosiroop op de groene kruidendressing
- Spuit een klein toefje kerriemayonaise op de tonijn ‘praline’ en steek hier 3 takjes bieslook in (± 8 cm lang).
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-


