Voorgerecht

Praline van gemarineerde tonijn met garnaaltjes, notensla en kerriemayonaise

menu: juni 2011

14 personen

hoofdingrediënten

14
st
tonijnfilet plakjes à ½ cm dikte
400
g
gepelde hollandse garnaaltjes

marinade

½
bs
dille
6
st
gemberbolletjes + aanhangend vocht
1
dl
witte wijnazijn
3
dl
olijfolie
peper en zout

kerriemayonaise

1
st
sjalotjes
10
g
boter
30
g
eidooier
1
el
witte wijnazijn
dl
arachideolie
1
el
cognac
kerriepoeder

kruidendressing

1
st
lange sjalot
1
tn
knoflook
2
el
witte wijnazijn
½
bs
peterselie
½
bs
bladselderij
dl
arachideolie
peper, zout
balsamicosiroop
75
g
gemengde rucolasla
bieslook

bereiding

  1. Marinade. Snijd ½ bos de dille fijn en hak de gembernootjes fijn.
  2. Meng de olijfolie met de witte wijn azijn, de fijngehakte gembernootjes met aanhangend vocht en 3 el fijngehakte dille tot een marinade. Smaak af met zout en peper.
  3. Leg de plakken tonijn gedurende ± 1 uur (zolang mogelijk)in de marinade.
  4. Kerriemayonaise. Snijd de sjalotjes fijn en fruit de sjalotjes in de boter glazig (1 minuut).
  5. Roer de kerriepoeder erdoor en nog 1 minuut op laag vuur meebakken, zodat de kerriepoeder door de boter wordt opgenomen.
  6. Afblussen met de cognac en laten afkoelen.
  7. Meng met de mixer de eidooiers met de witte wijn azijn.
  8. Voeg de arachideolie druppelsgewijs toe tot een gladde mayonaise is verkregen.
  9. Voeg het sjalot-kerriemengsel toe.
  10. Meng een deel van de garnaaltjes met ongeveer 2 eetlepels kerriemayonaise.
  11. LET OP: houd wat garnaaltjes apart voor de garnering!
  12. Kruidendressing. Maal in een keukenmachine het sjalotje en de knoflookteentjes, met de azijn en peterselie helemaal fijn.
  13. Voeg de bladselderij en de helft van de olie toe en laat de machine draaien tot de dressing egaal groen van kleur is.
  14. Voeg dan de overige olie toe en laat de machine nog even draaien.
  15. Breng op smaak met peper en zout.
  16. Praline van tonijn. Leg een plak tonijn tussen 2 stukjes dubbelgevouwen plasticfolie en rol het met de deegroller dun uit.
  17. Schep op het uitgerolde tonijnplakje wat garnaaltjes.
  18. Vouw het plasticfolie bijeen en draai zodat er een bolletje ontstaat en zet deze tot gebruik met folie in de koelkast.

presentatie

  1. Maak de sla aan met de kruidendressing.
  2. Leg in het midden van een bord wat sla. Schik hierop de tonijn ’praline’,
  3. Trek met de kerriemayonaise een mooi patroon op het bord.
  4. Druppel wat groene kruidendressing om de salade, en spuit een klein druppeltje balsamicosiroop op de groene kruidendressing
  5. Spuit een klein toefje kerriemayonaise op de tonijn ‘praline’ en steek hier 3 takjes bieslook in (± 8 cm lang).

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten