Voorgerecht

Portobello's met parelgort en ingemaakte citroen

menu: maart 2015

14 personen

hoofdingrediënten

portobello’s, parelgort

parelgort

1
el
zonnebloemolie
1,5
st
ui (middelgroot)
2
tn
knoflook
1,2
l
groentefond
180
g
parelgort
125
g
geitenkaas in pekelwater (keci peyniri)
3/4
st
ingemaakte citroen
6
tk
platte peterselie
4
tk
tijm
1
bk
paarse basilicumcress/blad of radijscress
olijfolie extra vergine (verstuiver)

portobello

14
st
portobello (middelgroot)
1/2
bs
tijm
4
dl
witte wijn
6
dl
groentebouillon (poeder)
4
tn
knoflook
boter, zeezout en zwarte peper

bereiding

  1. Parelgort: Spoel de gort schoon.
  2. Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Haal de steeltjes van de portobello af en snijd brunoise.  
  3. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de ui glazig. Voeg tussentijds de fijngesneden portobellostelen toe en tot slot de knoflook.
  4. Giet de groentefond erbij en breng aan de kook.
  5. Roer de gort erdoor, draai het vuur laag en laat de gort 30 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken.
  6. Haal het deksel van de pan en laat opnieuw 30 minuten zachtjes koken op de doorkooktafel totdat alle vloeistof is opgenomen en de korrels gaar zijn.
  7. Snijd tussentijds de geitenkaas in heel kleine blokjes.
  8. Verwijder het vruchtvlees van de ingemaakte citroen en snijd de overgebleven schil heel fijn. 
  9. Hak de bladpeterselie en de tijm fijn.
  10. Neem de pan met de gare gort van het vuur en roer er de geitenkaas, citroenschil, bladpeterselie en tijm door.
  11. Doe een deksel op de pan en houd lauwwarm.
  12. Portobello's: Verwijder de zwarte draden met een lepel en hol ze iets uit.
  13. Vet twee braadsledes van de RATIONAL royaal in met boter. Bedek de bodem met de takjes tijm. Leg de portobello's met de steelkant naar boven in de braadsledes.
  14. Meng de witte wijn met de groentebouillon. Giet een beetje hiervan in de portobello's en de rest gelijk verdeeld in de braadsledes.
  15. Snijd de knoflook in zeer dunne plakjes en verdeel deze over de portobello's.
  16. Leg in elke portobello een paar klontjes boter en bestrooi ze met zeezout en zwarte peper.
  17. Dek de braadsledes af met Alu-folie. Plaats de braadsledes in de RATIONAL. N.B. Indien de Rational een geluidssignaal geeft altijd knop (8) even ingedrukt houden (CONTINUE). Druk op aan (1). Wacht tot de verlichting in de oven aangaat. Druk op de rode toets (5). Stel direct daarna de tijd in op CONTINUE  door knop (8) even ingedrukt te houden. Druk op de temperatuurtoets (6) en stel de temperatuur in op 180ºC met knop (19). Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17).
    Laat de portobello's in 20 à 30 minuten gaar worden.
  18. Laat ze in het bakvocht afkoelen.
  19. Vlak voor uitserveren: Haal de portobello's uit het bakvocht en dep ze droog.
  20. Giet het bakvocht door een zeef in een maatbeker.
  21. Verdeel de vulling over de portobello's en druk lichtjes aan.
  22. Hak de cress of het blad fijn. 

presentatie

  1. Leg een portobello op een klein rond bordje.
  2. Sprenkel een beetje bakvocht over en rondom de portobello.
  3. Garneer met de cress of basilicumblad.
  4. Bestuif de portobello licht met olijfolie extra vergine.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

oorsprong

Ottolenghi

wijnsuggestie

Esperanza Rueda Verdejo, Portal da Calçada Branco

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten