
hoofdingrediënten
pompoen (oranje hokkaido pompoen of Franse potiron)
Picarones
250
g
patisserie bloem
250
g
pompoenpuree
1
dl
volle melk
2,5
el
bakpoeder
zout
zonnebloemolie
picaronesaus
250
g
basterdsuiker (donkerbruin)
100
g
honing
1
st
sinaasappel
0,5
dl
water
pompoenijs
230
g
pompoenpuree
1
tl
vanille-extract
1
st
vanillestokje
170
g
basterdsuiker (donkerbruin)
150
g
eidooier, gepasteuriseerd
1/2
tl
kaneel
1/2
tl
gemberpoeder
1/4
tl
zout
1/4
tl
nootmuskaat
5
dl
slagroom
Pompen
1
st
pompoen
bereiding
- Pompoen:Schil de pompoen en snijd in kleine stukjes.
- Kook de pompoen goed gaar en vermaal in de foodprocessor.
- Picaronedeeg: Zeef het meel en het bakpoeder in een kom, voeg zout toe en meng goed.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat alles goed gemengd is maar niet te nat.
- Weeg de pompoenpuree af en meng de de pompoenpuree door het deeg heen en voeg eventueel nog wat melk toe als het erg droog is(het deeg moet nat zijn).
- Doe het deeg in een spuitzak met daarin een gekarteld spuitmondje.
- Giet zonnebloemolie in een kookpan en verhit tot 170ºC.
- Spuit nu boven de olie van 170° reepjes van ongeveer 5 cm en knip de reepjes af met een schaar(1 knijpen en 1 knippen) .
- Frituur de reepjes goudbruin.
- Laat de reepjes uitlekken op papier.
- Picaronesaus: Rasp de sinaasappel en pers hem daarna uit.
- Warm in een pan de bruine suiker met de honing op en doe er de sinaasappelschilrasp en het sap bij met wat water.
- Laat op een laag vuur koken tot het wat indikt (saus moet vloeibaar blijven).
- Pompoenijs: Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaden er uit.
- Meng de pompoenpuree, vanille-extract en vanille zaden.
- Meng 3/4 van de room en de helft van de suiker in een kleine pan en breng dit net aan de kook.
- Meng in een andere kom, de eierdooiers, kaneel, gember, zout, nootmuskaat, de resterende room en de resterende suiker, tot de suiker opgelost is.
- Haal de room van het vuur en voeg dit geleidelijk toe aan het eimengsel.
- Giet het hele eimengsel in een pan en laat sudderen tot het mengsel begint in te dikken (blijven roeren).
- Giet het eimengsel in een kom en plaats deze kom in een grotere kom gevuld met koud water. Laat afkoelen terwijl je voortdurend roert.
- Roer de pompoen erdoor en meng alles goed.
- Giet het mengsel vervolgens in de ijsmachine.
presentatie
- Presentatie: Leg op een rond bord 1 picarone.
- Schenk de saus in een klein bakje en zet dit ernaast.
- Leg hier een quenelle ijs bij.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Banyuls Tradition Réserve 4 Ans


