
hoofdingrediënten
vlees
pate
1
st
ui
190
g
kippenlever
95
g
creme fraiche
375
g
varkensvlees
190
g
kalfsvlees
1
tn
knoflook
90
g
heel ei, gepasteuriseerd
2
el
cognac
3
g
koekkruiden
40
g
gekookte ham
150
g
ontbijtspek
1
el
boter
peper en zout
terrinevorm, 7,5 dl (de kleine)
appelchutney
1
st
ui
1
tl
olijfolie
0,5
tl
kerriepoeder
0,5
tl
cayennepeper
3,5
dl
appelsap
0,5
dl
ciderazijn
150
g
suiker
1
st
laurierblaadje
50
g
rozijnen
3
st
appels, elstar
flatbread
200
g
zelfrijzend bakmeel
2
dl
yoghurt
zout, snuf
olijfolie
bereiding
- LET OP: HIERMEE BEGINNEN. Paté: Snipper de ui en fruit glazig in de boter.
- Snijd de kippenlever in kleine dobbelsteentjes, voeg toe aan de ui en zet even aan.
- Voeg de crême fraìche toe en laat 8 minuten zachtjes garen.
- Pureer het in stukken gesneden varkens- en kafsvlees in de keukenrobot.
- Voeg de gesnipperde knoflook, 90 g ei, cognac, koekkruiden, zout en peper toe.
- Meng goed en roer het kippenlevermengsel en de gesnipperde ham erdoor.
- Bekleed de terrinevorm in de breedte met plakjes ontbijtspek en laat het spek aan de zijkanten overhangen.
- Vul met het vleesmengsel, druk aan en vouw het overhangende ontbijtspek er overheen.
- Dek de terrine met aluminiumfolie rondom af en zorg dat de folie goed vast zit.
- Gebruik bij voorkeur de Rational want de andere ovens heb je nodig voor de andere gerechten.
- De gewone oven: Verwarm de oven op 175ºC. Zet de terrine in een ovenschaal die je tot 3 cm onder de rand van de terrine vult met heet water en plaats in de oven. Steek de digitale vleesthermometer in de paté en bij een kerntemperatuur van 70ºC is de paté klaar.
- De Rational: Zet de terrinevorm in de RATIONAL. N.B. Indien de Rational een geluidssignaal geeft altijd knop (8) even ingedrukt houden. Druk op aan (1). Wacht tot de verlichting in de oven aangaat. Druk tegelijkertijd op de blauwe toests (4) en de rode toets (5). Stel direkt daarna de tijd in op CONTINUE door knop (8) even ingedrukt te houden. Druk op de temperatuurtoets (6) en stel de temperatuur in op 175ºC met knop (19). Druk op druppel (2) om vocht toe te voegen (deze moet gaan knipperen). Voeg 30% vocht toe door knop (19) naar links te draaien (display 30% blauw, 70% rood). Steek de kerntemperatuurmeter (ligt in de oven van de Rational) in de paté. Druk op de bovenste IQT (12) en stel de kerntemperatuur in op 70ºC (houd rekening met de temperatuurafwijking van de kerntemperatuurmeter). Druk nogmaals op IQT (12). Ventilator op halve snelheid instellen (knop 17).
- Wanneer de paté de kerntemperatuur heeft bereikt haal je de terrine uit de oven en koel je het geheel terug tot circa 45ºC in de Blast-chiller (ongeveer 25 minuten).
- Bewaar bij kamertemperatuur tot uitgifte.
- Flatbread: Doe de yoghurt, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout in een kom en maak er met de hand een deeg van.
- Verdeel wat bloem op de aanrecht en verdeel het deeg in vieren.
- Rol de degen uit tot het 0,5 cm dik is.
- Smeer het deeg in met een beetje knoflook en olijfolie.
- Bak het brood in een grillpan krokant tot het gaar en een beetje bruin is.
- Appelchutney: Pel en snipper de ui en fruit deze glazig in iets olijfolie.
- Voeg kerriepoeder, cayennepeper en een laurierblaadje toe. Blus af met de appelsap en ciderazijn en laat de suiker hierin oplossen.
- Schil de appels, snijd in kleine blokjes en voeg dit samen met de rozijnen toe aan het mengsel. Laat zachtjes inkoken tot een chutney. Pureer voorzichtig met de staafmixer.en
presentatie
- Neem een bordje en leg daar een plakje paté op en zet er een klein schaaltje met chutney naast.
- Snijd het flatbread in driehoekjes leg er een stukje bij op het bord.
voorbereidingstijd
-
bereidingstijd
-
wijnsuggestie
Ventoux Rouge, Villa Wolf – Pinot Blanc


