Voorgerecht

Pasteitjes met asperge, ham en kaas

menu: mei 2019

14 personen

hoofdingrediënten

witte asperges, ham, kaas

pasteitjes

1
st
bladerdeeg (rol)
1
st
ei
1
st
steker met een doorsnede van 7,5 cm
1
st
steker met een doorsnede van 5,5 cm

aspergeragout met ham

350
g
witte asperges
200
g
beenham (stukje)
40
g
boter
40
g
bloem
400
ml
kippenbouillon (1/2 blokje)
50
ml
room
60
g
geraspte belegen kaas
1/4
bs
platte peterselie

garnering

1/8
bs
krulpeterselie

bereiding

  1. Pasteitjes: Verwarm de oven voor op 200ºC. Steek 28 rondjes uit het bladerdeeg met behulp van een steker met een doorsnede van 7,5 cm (28 in totaal). Gebruik 14 rondjes voor de bodem van de pasteitjes. Steek vervolgens met behulp van een steker met een doorsnede van 5,5 cm het hart uit de 14 andere rondjes zodat je 14 ringen overhoudt.
  2. Leg de bodems (= 14 hele bladerdeegrondjes) op een met een bakmatje bekleed bakblik.
  3. Bevochtig met een kwastje de rand van de 14 bladerdeegringen met wat water en druk dan de ringen erop. Leg de 14 uitgestoken kleine rondjes ook op het bakblik. Deze gebruik je later als kapje bovenop het pasteitje.
  4. Klop het ei los met een paar druppels water en bestrijk met een kwastje hiermee de bovenkant van de ringen en de kleine rondjes.
  5. Bak de pasteitjes af in de voorverwarmde oven. Ongeveer 10 à 15 minuten totdat ze goudbruin zijn. Haal de pasteitjes uit de oven.
  6. Aspergeragout met ham: Los 1/2 blokje kippenbouillon op in 400 ml water en laat afkoelen.
  7. Schil de asperges, snijd het achterste harde stuk ervan af, snijd in stukjes van 2cm en kook ze gaar.
  8. Snijd de hamreepjes in kleine blokjes.
  9. Pluk de blaadjes van de platte peterselie en hak deze fijn.
  10. Smelt de boter in een sauspan, roer er de gezeefde bloem door en verwarm het geheel nog eens 2 minuten.
  11. Neem de pan van het vuur en roer er de afgekoelde kippenbouillon door in kleine hoeveelheden. Zet de pan terug op het vuur, breng de inhoud aan de kook en laat de saus indikken.
  12. Roer er vervolgens de room, de ham, geraspte kaas, aspergestukjes en 1 eetlepel fijngesneden peterselie door.
  13. Breng op smaak met zout en peper.
  14. Verwarm de saus nog even kort zonder te laten koken.

presentatie

  1. Zet in het midden van het bord een pasteibakje.
  2. Verdeel de aspergeragout met ham over de pasteibakjes.
  3. Garneer met krulpeterselie en serveer direct uit.

voorbereidingstijd

-

bereidingstijd

-

wijnsuggestie

Lois - Grüner Veltliner, Soave Classico ‘Superiore’

inloggen

Probeer het a.u.b. nogmaals
Sluiten

wachtwoord aanvragen

Probeer het a.u.b. nogmaals

Controleer uw e-mail voor nieuwe gegevens.

terug naar inlogscherm
Sluiten
Sluiten